Witam,
Mam pytanie czy w sytuacji gdy mamy studenta który podaje iż ma miejsce zam. w naszym powiecie a studiuje np. dzienne w Gdańsku gdzie zamieszkuje w akademiku i gdzie jest zameldowanie na pobyt czasowy i wówczas powinno się występować do tamtejszego ops czy pcpr aby zweryfikować czy dana osoba nie złożyła również tam wniosku? Czy stosujecie taką praktykę?
Proszę o pomoc
AS miejsce zam. studenta
Re: AS miejsce zam. studenta
Ja opieram się na prawdomówności studentów
Przy wniosku jest w końcu oświadczenie, że składa wniosek tylko u nas. Staram się zwrócić ich uwagę na te oświadczenia, czasami powiem, że możemy to zweryfikować (a co?!), ale ogólnie nie sprawdzam ich innych PCPR-ach

Z mojego punktu widzenia sytuacja jest co najmniej dziwna. Bez dwóch zdań byśmy wystosowali zapytanie do tamtejszego PCPR-u. No i skoro ma zameldowanie w Gdańsku a mieszka w akademiku to też jakiś DZIWNE. My mielibyśmy mnóstwo wątpliwości 

No ja też miałabym wątpliwości...studiuje tam dziennie, mieszka
więc nie ponosi dodatkowych kosztów z tytułu pobierania nauki w innym miejscu niż w miejscu zamieszkania...
więc nie ponosi dodatkowych kosztów z tytułu pobierania nauki w innym miejscu niż w miejscu zamieszkania...
A ja w zeszłym roku pytałam w PFRON-ie o studentów mieszkających w akademikach i uzyskałam odpowiedź, że studenci jeżdżą np w weekendy do domu i to tez kosztuje, więc ponoszą koszty związane z pobieraniem nauki w innym miejscu niz miejsce zamieszkania.
Oprócz AS miejsce zam. studenta - Stare tematy przeczytaj również:
ŚWIADCZENIE NIENALEŻNIE POBRANE OD KIEDY?
program szkolenia dla rodzin zastępczych
rodzina zastępcza za granicą
tymczasowa piecza zastępcza
Dofinansowania algorytmowe
rodzina zastępcza a osoba karana
świadczenie a kontynuowanie nauki za granicą.
Sprawozdanie ze środków algorytmowych.
PRACOWNIK SOCJALNY w zespole ds. rodzinnej pieczy zastępcze
egzekucja wobec rodziców biologicznych
Projekty EFS na lata 2014-2020
ocena pełnoletniego wychowanka RZ
odpłatność rodziców za pełnoletnich w rodzinie zast.
pfron
PRZERWANIE KONTYNUOWANIA NAUKI
sprawozdanie pfron algorytm