pfron

asa56

pfron

Post autor: asa56 »

Witam
Może mi ktoś wyjaśnić o co chodzi w dofn. O którym mowa w rozporządzeniu w sprawie określenia rodzajów zadań powiatu, które mogą być finansowane ze środków
2) w przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze wynosi:
a) do 100% udziału własnego osoby niepełnosprawnej w limicie ceny ustalonym na podstawie odrębnych przepisów, jeżeli taki udział jest wymagany,
B) wiadomo.
I czy stosujecie §13 ust. 3??
asa56

Re: pfron

Post autor: asa56 »

Kiedy to stosować??
arek78

Post autor: arek78 »

Czy ktoś z was to może wytłumaczyć?
gav

Post autor: gav »

chodzi o to , że jeżeli cena przedmiotu ortopedycznego mieści się w limicie ceny NFZ (czyli nie jest droższy) to nie możemy zapłacić więcej niż udział własny pacjenta. Idiotycznie jest to zapisane co prawda, bo to chyba oczywiste że nie można dać więcej niż ktoś zapłacił - tylko maksymalnie 100 procent jego udziału własnego. Myślę więc że każdy to stosuje nawet się nad tym nie zastanawiając:)
gav

i Tak, stosuję §13 ust. 3, ale zdarzyło mi się może ze 2-3 razy w ciągu ostatnich 2 lat
mamira

Post autor: mamira »

Proszę o pomoc jak mogę odzyskać zwrot kosztów zakupu pampersów za 2014r. Wnioski składałam w PCPR. Czy obecnie mam złożyć pismo o wypłacenie zaległych należności.
monna

Post autor: monna »

Proszę złożyć nowy wniosek załączając FV z roku 2014.
gav

ale to nie są żadne zaległe należności, to jest dofinansowanie, obligatoryjne, zależne od wielu czynniku które można otrzymać ale nie trzeba. Można złożyć ponownie wniosek wraz z kompletem dokumentów..
mamira

Post autor: mamira »

Dziękuje, lecz nie zostały mi zwrócone faktury przez pCPR, składałam wnioski przez cały rok 2014. Nadmieniam, że mam czterokończynowy bezwład, i pampery na wniosek nie wystarczają, muszę również kupować za 100%. W 2014r. otrzymywałam informacje z PCPR, że ze względu na brak środków wniosek nie może być rozpatrzony. Od 19 lat utrzymujemy sie tylko z mojej renty 1102 zł. (ja i mąż) Do wniosku dołączałam odcinki rent, oświadczenia.
gav

to proszę wystąpić do pcpr-u o zwrot faktur, my nigdy nie robimy problemu żeby oddać.
ODPOWIEDZ