Dofinansowania algorytmowe
Dofinansowania algorytmowe
Mam problem i nie mam pomysłu, jak go rozwiązać. Otóż, w zeszłym roku poodsyłaliśmy ludziom wnioski - wiadomo brak kasy. w tym roku ponownie te osoby złożyły wnioski, ale my teraz podjęliśmy decyzję o zmniejszeniu dofinansowań. No i zaczęło się! Mam dwie strasznie dymiące osoby, które domagają się wypłaty wniosków z zeszłego roku na zasadach ubiegłorocznych. Żądają od nas wyjaśnień na piśmie, dlaczego tamte wnioski wypłacamy już pomniejszone, bo to nie jest ich wina, że w zeszłym roku nie było kasy (nasza też, ale to ich nie przekonuje). Podpowiedzcie proszę, jak mam argumentować? Na co powoływać się? Każdy argument będzie cenny. Piszcie, pls. 

Re: Dofinansowania algorytmowe
my piszemy co roku regulamin przyznawania środków pfron, w którym piszemy, że w danym roku rozpatrywane są wnioski z fakturami wystawianymi w tym właśnie roku (czyli: w roku 2015 dofinansowanie dla osób z fakturami wystawionymi w 2015... i tak co roku)
My, pisząc pisma o negatywnym rozpatrzeniu wniosków, z powodu braku środków, powołujemy się na wyjaśnienie Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej, które powołuje się na stanowisko Ministerstwa Finansów, że "osoby niepełnosprawne, których wnioski w danym roku zostały rozpatrzone negatywnie, np z powodu braku środków, mogą ubiegać się ponownie o to dofinansowanie w roku następnym - na podstawie m.in. faktury z roku ubiegłego". Tak więc teraz na pewno nie możemy sobie zastrzec w regulaminie informacji, że w 2015 roku, tylko 2015 rok. Ale dzięki za odpowiedź.
Mamy mnóstwo wniosków ponownie złożonych w roku bieżącym ale do ich rozpatrywania raz w mc powołana jest komisja. To ona decyduje ile procent dof. będziemy przyznawać w danym roku. nikt u nas się nie rzuca. A mieliśmy PaNA KTÓRY W ROKU UBIEGŁYM NIE DOSTAŁ 100% DOF. DO LIMITU BO TYLE DAWALIŚMY W TAMTYM ROKU, ALE 70% BO TYLE DAJEMY W TYM. ZAWSZE TRAFIĄ SIE NIEZADOWOLENI A SZCZERZE PISZĄC WIELU MA PRAWO DO NIEZADOWOLENIA BO KASY JEST TAK MAŁO, ZE AŻ PRZYKRO.
Oprócz Dofinansowania algorytmowe - Stare tematy przeczytaj również:
informacja czy decyzja
pomoc studentom
Blaski i cienie instytucji wspierających rodzinę
Progrm Wyrównywania Różnic Między Regionami II
ŚWIADCZENIE NIENALEŻNIE POBRANE OD KIEDY?
program szkolenia dla rodzin zastępczych
rodzina zastępcza za granicą
tymczasowa piecza zastępcza
rodzina zastępcza a osoba karana
świadczenie a kontynuowanie nauki za granicą.
Sprawozdanie ze środków algorytmowych.
AS miejsce zam. studenta
PRACOWNIK SOCJALNY w zespole ds. rodzinnej pieczy zastępcze
egzekucja wobec rodziców biologicznych
Projekty EFS na lata 2014-2020
ocena pełnoletniego wychowanka RZ