As - MII - zatrudnienie - Aktywny Samorząd

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 13 wrz 2016, 15:17

Jak interpretowaliście zwolnienie z udziału własnego studenta zatrudnionego w danym roku kalendarzowym?
Ja myślałam, że jak podjął pracę w lipcu 2016 r, to mogę go zwolnić z tych 15%, ale gościu był już zatrudniony w innej firmie od lipca 2015 do 10.03.2016 r., ale nie przedłużyli mu umowy. Przez jakis czas nie pracował i od lipca zaczął.
Pani w PFRON-ie powiedziała, że nie mogę go zwolnić z udziału własnego, bo on nie rozpoczął zatrudnienia w 2016 r, tylko już pracował w 2015 r.
Chyba wtopiłam w kilku wcześniejszych przypadkach :shock:
Pcpr

Napisano: 14 wrz 2016, 8:10

No to ja też mam kilka takich przypadków, że pracowali, przerwali i w tym roku zaczęli i zwalniałam ich z udziału własnego. Czyli źle?
PCPRz

Napisano: 14 wrz 2016, 10:59

Ja brałam oświadczenia od nich czy są zatrudnieni czy nie i myślę że to wystarczy w końcu przecież nie będziemy śledzić całej ich kariery zawodowej.
kasia12

Napisano: 14 wrz 2016, 11:07

kasia12 pisze:Ja brałam oświadczenia od nich czy są zatrudnieni czy nie i myślę że to wystarczy w końcu przecież nie będziemy śledzić całej ich kariery zawodowej.
Obawiam się, że dla tych 15% udziału własnego, PFRON własnie tego od nas wymaga ;)
Pcpr

Napisano: 14 wrz 2016, 11:38

wysłałam zapytanie do Pani Poręby zobaczymy co nam odpowie, my mamy taki jeden przypadek :geek:
MIŚKA
Awatar użytkownika
Referent
Od: 03 wrz 2015, 20:57
Zajmuję się:

Napisano: 14 wrz 2016, 11:55

MIŚKA pisze:wysłałam zapytanie do Pani Poręby zobaczymy co nam odpowie, my mamy taki jeden przypadek :geek:
No tam odpowiedzieli, że nie można w tym przypadku odpuścić udziału własnego. Problem w tym, że wnioskodawca daje mi zaświadczenie o zatrudnieniu od lipca tego roku. I teoretycznie mogłabym zwolnić go z udziału własnego. Przypadkowo wygadał się, że miał inną pracę w zeszłym roku, zakończył ją w tym roku, zmienił pracodawcę i jest zatrudniony od lipca. Mimo "braku dowodów" ;) na piśmie, wolałam się upewnić w PFRON-ie i okazało się, że w takim przypadku nie można go zwolnić z udziału własnego. W sumie w czasie kontroli mogliby chcieć sprawdzić, co się działo z wnioskodawcą (36 lat), że dopiero w tym roku podjął pierwszą pracę.
Pcpr

Napisano: 14 wrz 2016, 13:13

Jak odpowie to proszę o udostępnienie na forum ;)
Mixi
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 07 wrz 2016, 13:16
Zajmuję się:

Napisano: 15 wrz 2016, 14:18

rozmawiałam dzisiaj na ten temat z oddziałem i pani powiedziała, że w takim przypadku ona zwolniłaby osobę z udziału własnego. Zobaczymy co odpowie Warszawa :D
MIŚKA
Awatar użytkownika
Referent
Od: 03 wrz 2015, 20:57
Zajmuję się:

Napisano: 15 wrz 2016, 15:32

Ja dałam taki punkt we wniosku przy aktywności zawodowej:

O - zatrudnienie rozpoczęłam(ąłem) w 2016 roku, nigdy wcześniej nie byłem zatrudniony

jeżeli mi to zaznaczają to ich zwalniam
sylwia17771

Napisano: 16 wrz 2016, 9:48

sylwia17771 pisze:Ja dałam taki punkt we wniosku przy aktywności zawodowej:

O - zatrudnienie rozpoczęłam(ąłem) w 2016 roku, nigdy wcześniej nie byłem zatrudniony

jeżeli mi to zaznaczają to ich zwalniam
Przynajmniej sytuacja jasna. Czyli od początku wiedziałaś, że to musi być PIERWSZE w życiu zatrudnienie?
PCPR1

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x