as moduł I - Stare tematy

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 18 mar 2016, 10:24

JAK ROZPATRUJECIE WNIOSKI NA AS MODUŁ I, W 2 ETAPACH CZY W CIĄGU? MY W ZESZŁYM ROKU PRZYJMOWALIŚMY WNIOSKI OD CZERWCA DO SIERPNIA A DOPIERO POTEM JE ROZPATRYWALIŚMY. ALE PO DZISIEJSZEJ ROZMOWIE Z PFRON DOWIEDZIAŁAM SIĘ ŻE LEPIEJ ZROBIĆ TO W DWÓCH ETAPACH, ŻEBY SIĘ NIKT NIE CZEPIAŁ. JAK JEST U WAS?
MIŚKA
Awatar użytkownika
Referent
Od: 03 wrz 2015, 20:57
Zajmuję się:

Napisano: 18 mar 2016, 10:58

robiłem tak jak Ty, ale to nie jest dobre dla wnioskodawców dlatego, że realizacja wniosków przeciąga się do września i października a nawet i dłużej (protezy) a z tego co wiem, w innych pcpr rozpatrują nawet częściej (np 1 na miesiąc), na bieżąco wtedy wniosek jest realizowany i nikt nie czeka - tak więc w tym roku zamierzam częściej rozpatrywać wnioski
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Napisano: 18 mar 2016, 11:17

Weryfikację formalną robimy w ciągu 30 dni od otrzymania wniosku i informujemy wnioskodawcę czy jest pozytywnie czy negatywnie zweryfikowany. Następnie robimy weryfikację merytoryczną i dajemy dofinansowanie tym, którzy mają wysoką liczbę punktów, bliską maxa, tzw. pewniakom. Ci którzy są w dolnych granicach punktacji czekają sobie aż przyjdzie II transza i już wiemy ile środków mamy w ramach modułu I.
ania-pcpr

Napisano: 18 mar 2016, 11:31

ania-pcpr pisze:Weryfikację formalną robimy w ciągu 30 dni od otrzymania wniosku i informujemy wnioskodawcę czy jest pozytywnie czy negatywnie zweryfikowany. Następnie robimy weryfikację merytoryczną i dajemy dofinansowanie tym, którzy mają wysoką liczbę punktów, bliską maxa, tzw. pewniakom. Ci którzy są w dolnych granicach punktacji czekają sobie aż przyjdzie II transza i już wiemy ile środków mamy w ramach modułu I.
Aniu mam pytanie czyli np macie na koncie kasę a i tak czekacie na drugą transze- chodzi mi o osobę z niską punktacją
MIŚKA
Awatar użytkownika
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 18 mar 2016, 11:49

Tak, czekamy. Nawet podczas kontroli wyszło, że dobrze robimy, bo w sytuacji gdy wypłacilibyśmy dofinansowanie osobie z mniejszą liczbą punktów, a potem nagle wniosek złoży inna osoba i będzie mieć więcej punktów, a my możemy już nie mieć kasy po 2 transzy, to mamy problem bo wg rankingu wniosków na koniec roku mają mieć wypłacone te osoby które mają więcej punktów. Powiem tak, że z tej naszej kontroli wynika, żeby przede wszystkim trzymać się ściśle procedur, nie ma co iść na rękę ludziom, bo potem to my obrywamy. Jak chce dofinansowanie, musi się liczyć z tym, że sobie poczeka. Wszystkich o tym informujemy i jest ok.
ania-pcpr

Napisano: 18 mar 2016, 11:56

a widzisz, my też czekaliśmy do końca sierpnia i dopiero potem rozpatrywaliśmy wnioski, wydawało mi się ze robimy dobrze mamy obraz wszystkich wniosków.
MIŚKA
Awatar użytkownika
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 18 mar 2016, 12:07

My dzielimy na dwa okresy pierwszy od marca do 31 maja składanie wniosków - rozpatrzenie do 30 czerwca,
druki okres od 1 czerwca do 30 sierpnia - wypłata po drugiej transzy środków
olo
Stażysta
Od: 03 mar 2016, 15:52
Zajmuję się:

Napisano: 18 mar 2016, 12:33

My zaczynamy przyjmować wnioski od 01.06 do 30.08. i dopiero po tej dacie, jeśli mamy kasę - wypłacamy. W zeszłym roku dostaliśmy w I transzy tylko 10.000 zł na inwestycyjne, a pierwszą osobą z najwyższą punktacją merytoryczną była osoba z C3 na 20.000 zł, tak więc do grudnia wszyscy byli zablokowani - C3 musiał czekać na resztę wnioskowanych pieniędzy, a pozostałe - 5 osób miałam z C2 i niby pieniądze były, ale nie mogłam wypłacić, bo blokował C3.
Oczywiście ostrzegam zainteresowanych, że złożenie wniosku nie oznacza przyznania dofinansowania i że ewentualnie sprawa może przeciągnąć się do grudnia.

Nie odważyłabym się realizować dofinansowań przed 30.08. Któregoś roku w ostatni dzień złożono mi wniosek na C3 i przebił wszystkich z punktacją. Gdybym wypłaciła wcześniej innym osobom, to miałabym problem, ponieważ nie dali nam kasy w II transzy.
PCPR

Napisano: 18 mar 2016, 12:39

MIŚKA, moim zdaniem PFRON sam sobie zaprzeczył, mówiąc Wam o dwóch etapach. Pamiętam ze szkoleń i moich ustaleń z oddziałem, że w AS nie chodzi o dofinansowanie dla jak największej liczby osób, ale tylko dla tych, które "jak najlepiej" realizują cele programu.

I co my mamy począć, skoro PFRON sam sobie zaprzecza. Co oddział, to inne teorie!
PCPR

Napisano: 18 mar 2016, 12:50

PCPR pisze:MIŚKA, moim zdaniem PFRON sam sobie zaprzeczył, mówiąc Wam o dwóch etapach. Pamiętam ze szkoleń i moich ustaleń z oddziałem, że w AS nie chodzi o dofinansowanie dla jak największej liczby osób, ale tylko dla tych, które "jak najlepiej" realizują cele programu.

I co my mamy począć, skoro PFRON sam sobie zaprzecza. Co oddział, to inne teorie!
poprawiam się, PFRON nie mówił o dwóch etapach tylko o tym, że nie mozna przetrzymywać pieniędzy na koncie. W zeszłym roku przyjmowaliśmy tak samo jak wy ale wówczas było dużo mniej pieniędzy
MIŚKA
Awatar użytkownika
Referent
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x