AS Moduł II kwoty - Stare tematy

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 07 cze 2013, 11:47

Mam pytanie... Jak kształtują się u Was średnio kwoty dofinansowań dla studentów niepłacących czesnego, tj. wynikające z samego dodatku?
U nas są to kwoty rzędu 500-1000 zł, a studenci odchodzą mocno zaskoczeni, że za pośrednictwem oddziału PFRON otrzymywali kwoty około 2-3 razy wyższe... To kolejny przykład, jak studenci na tym \"skorzystali\", czy może my coś źle wyliczamy?
~embi

Napisano: 07 cze 2013, 14:03

Studenci w ubiegłych latach dostawali w zasadzie ile chcieli, na ile przedstawili rachunków za zakwaterowanie, wyzywienie itd to tyle otrzymywali. Teraz Maksymalnie nawet jak wyliczycie przy znacznym 800 do tego dojdzie przypuśćmy średnia powyzej 4,51 czyli 320zł i obszar wiejski 80 to razem masz 1200. Nawet jak weżmiesz pod uwagę osobę niewidomą czy głuchą to i tak maksymalnie dodatek wyniesie 1440zł. Zresztą zapewne masz ta tabelę, którą przesłał PFRON do powiatów, gdzie maksymalne wyliczenie dodatku to 1440zł .Węcej nie da się wyciągnąć.
~Majka101

Napisano: 07 cze 2013, 15:10

No właśnie wg mnie też tak to wygląda... Do policzenia dofinansowań posłużyliśmy arkuszem excel przesłanym przez PFRON i nie chce być inaczej..
No nic, dzięki za odpowiedź :)
~embi

Napisano: 05 sie 2013, 23:51

g...no prawda, mam znaczny, symbol L=O4 (niewidoma), średnia 4,62 i dostałam równo 800 zł, jak obszył
~wkurzona

Napisano: 06 sie 2013, 10:29

wkurzona, to wynika najpewniej z tego, jak dużo wniosków (w stosunku do przyznanej kasy z PFRON) było w twoim powiecie. dofinansowanie dostaje każdy, kto spełnia wymogi formalnie, więc automatycznie - jeśli wniosków jest więcej - dodatki są cięte.
~pc

Napisano: 07 sie 2013, 2:24

ale czy zgodne z wytycznymi jest obcięcie \"premii\" za wyniki????
~wkurzona

Napisano: 07 sie 2013, 8:55

tak, zgodnie z wytycznymi. Czesne jest obligatoryjne a dodatek i jego zwiększenia zależą wyłącznie od PCPR (zależą od posiadanych pieniędzy)
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 07 sie 2013, 9:46

Dla przykładu napiszę, że u nas jest tak mało środków, że starczyło jedynie na pokrycie kosztów związanych z czesnym. Każdy dostał jeszcze na lody w ramach pokrycia kosztów kształcenia. O innych dodatkach nie ma nawet mowy. Tak to wygląda i studenci muszą się pożegnać z sytymi dofinansowaniami.... przynajmniej w niektórych PCPR-ach
~Janek

Napisano: 07 sie 2013, 10:01

dokładnie... wmawianie, że ta zmiana miała być ułatwieniem i korzyścią dla studentów, jest totalną pomyłką. Nie dość, że finansowo studenci wychodzą na tym gorzej, to jeszcze mają utrudnione załatwienie sprawy, bo często muszą specjalnie wracać do swoich powiatów z miast, w których się uczą, żeby dopiąć formalności.
~pc

Napisano: 07 sie 2013, 21:48

czyli po co te całe cuda na kiju - zaświadczenia o średnich ocen ...jednym słowem kolejna denna zmiana
~Katarzyna

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x