Napisano: 10 lip 2013, 23:11
Faktycznie, nie doczytałam, że to z rodziny zastępczej a nie placówki.
Niemniej jednak, nie do końca mnie to przekonuje, bo:
Rozporządzenie oparte jest na podstawie art. 90 ustawy o pomocy społecznej,a jak czytamy ustawę o pieczy należy opierać się na przepisach ustawy o pomocy społecznej z 2009, nr 175, poz 1362 z późn. zm. (o czym mówi art. 240 ust. 1 ustawy o pieczy - on nad odsyła do konkretnej wersji ustawy o pomocy społecznej)
W art. 90 ust. 1 czytamy:
\"Pomocy pieniężnej na usamodzielnienie i pomocy pieniężnej na kontynuowanie nauki udziela starosta powiatu właściwego ze względu na miejsce zamieszkania dziecka przed umieszczeniem w RODZINIE
ZASTĘPCZEJ lub skierowaniem do placówki, o której mowa w art. 88 ust. 1.\".
Potem w ust. 4 pisze, że Minister uchwali Rozporządzenie... i to Rozporządzenie jest właśnie tym, na które ja się powołuję.
Generalnie w Rozporządzeniu dopiero przy wysokości pomocy jest informacja, jakie są stawki dla placówkowiczów, nie generalizuje przecież, czy wcześniejsze artykuły dotyczą usamodzielnianych z rodzin zastępczych czy placówek.
Nie szkodzi, że Rozporządzenie weszło w życie po wejściu ustawy o pieczy, dotyczy jak najbardziej starych wychowanków.
Jest mały misz masz, ale powinniśmy zawsze iść na rękę wychowankom i tego będę się trzymać. Jeśli nie ma zapisu, który uniemożliwia przyznanie pomocy na okres jak nowe przepisy to starajmy się robić tak, by była stosowana zasada równości. \"Starzy\" wychowankowie, nie powinni być karani przez to, że są \"starymi\".
Kasia