AS MODUŁ II -orzeczenie
AS MODUŁ II -orzeczenie
Studentka złożyła wniosek o dofinansowanie do bieżącego semestru, orzeczenie skończyło się 30 kwietnia 2016r., kolejną komisje będzie miała 31 maja br. Czy w takim przypadku możemy zawrzeć umowę i wypłacić dofinansowanie?Jeżeli tak to czy w całości? Co z tym zrobić?
- Tomasz1981
- Inspektor
- Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
- Kontakt:
Re: AS MODUŁ II -orzeczenie
kiedy złożyła wniosek na komisję? nie da rady jej na wcześniejszy termin gdzieś wcisnąć?
wydaje mi się, że są dwa rozwiązania:
1. jeśli chcecie umowę już teraz podpisywać, no to dofinansowanie proporcjonalnie trzeba wyliczyć za okres kiedy miała ważne orzeczenie
2. możecie zaryzykować i poczekać do 31 maja na orzeczenie, jeśli dostanie to wtedy wszystko jednego dnia musicie zrobić, podpisać umowę i ją rozliczyć (puścić przelew); jeśli nie dostanie to patrz pkt. 1
1. jeśli chcecie umowę już teraz podpisywać, no to dofinansowanie proporcjonalnie trzeba wyliczyć za okres kiedy miała ważne orzeczenie
2. możecie zaryzykować i poczekać do 31 maja na orzeczenie, jeśli dostanie to wtedy wszystko jednego dnia musicie zrobić, podpisać umowę i ją rozliczyć (puścić przelew); jeśli nie dostanie to patrz pkt. 1
Faktycznie można zaryzykować tak, jak napisał Tomasz1981 i wszystko zrobić 31.05.
Mam jeszcze jakieś wyjaśnienie, tylko nie wiem skąd to sobie wydrukowałam, ale zacytuję:
"W związku z zaistniałą sytuacją należy skontaktować się z właściwym dla danego województwa oddziałem PFRON w celu uzyskania zgody na wydłużenie terminu na wypłatę dofinansowań, a jednocześnie w sytuacji, kiedy osoba niepełnosprawna, której dotyczy powyższe uzyska orzeczenie o niepełnosprawności będzie trzeba przywrócić jej termin zawarcia umowy. Decyzja o ewentualnym przywróceniu terminu podejmowana jest na podstawie skierowanej do realizatora pisemnej prośby danej osoby, z której będzie wynikać przyczyna uchybienia terminu. Realizator ocenia we własnym zakresie, czy wyjaśnienia wnioskodawcy są wystarczające do podjęcia decyzji o przywróceniu terminu".
Mam jeszcze jakieś wyjaśnienie, tylko nie wiem skąd to sobie wydrukowałam, ale zacytuję:
"W związku z zaistniałą sytuacją należy skontaktować się z właściwym dla danego województwa oddziałem PFRON w celu uzyskania zgody na wydłużenie terminu na wypłatę dofinansowań, a jednocześnie w sytuacji, kiedy osoba niepełnosprawna, której dotyczy powyższe uzyska orzeczenie o niepełnosprawności będzie trzeba przywrócić jej termin zawarcia umowy. Decyzja o ewentualnym przywróceniu terminu podejmowana jest na podstawie skierowanej do realizatora pisemnej prośby danej osoby, z której będzie wynikać przyczyna uchybienia terminu. Realizator ocenia we własnym zakresie, czy wyjaśnienia wnioskodawcy są wystarczające do podjęcia decyzji o przywróceniu terminu".
to rozwiązanie wydaje mi się ryzykowne bo osoba na dzień podpisywania umowy nie spełnia warunków programu (a gdzieś coś takiego jest wymagane). ja bym teraz nie podpisywałTomasz1981 pisze:
miałam podobną sytuację, należy zwrócić się do O/PFRON z prośbą o wydłużenie terminu na podpisanie umowy ze studentem. Opisując co jest tego powodem. mając na uwadze dobro studenta - zgadzają się
Oprócz AS MODUŁ II -orzeczenie - Aktywny Samorząd przeczytaj również:
zwiększenie dodatku moduł II
AS Moduł I - punkty preferencyjne i listy rankingowe
AS MODUŁ I B 2 (SZKOLENIA)
umowa AS moduł II
Moduł II - student nie ukoczył MGR
AS - PILNE
Moduł II - czas umowy
studenci z AS
AS- naprawa wózka
Moduł II zwrot za poprzedni rok
moduł II