asystent osoby niepełnosprawnej

pcpr

asystent osoby niepełnosprawnej

Post autor: pcpr »

czy ktoś zwiększał dodatek o 700 zł z tytułu pomocy asystenta osoby niepełnosprawnej? Kto może być asystentem? Czy jak mama jeździ ze swoją córką niepełnosprawną na wózku codziennie na uczelnię to mogę jej zwiększyć o 700 zł dodatek?
PCPR1

Re: asystent osoby niepełnosprawnej

Post autor: PCPR1 »

Chyba nie zwiększyłabym...
Jakie koszty ponoszą w związku z tym, że mama jeździ z córką na uczelnię? Poza tym, nie jestem pewna, czy mamę możemy traktować jako asystenta?
pcpr

Post autor: pcpr »

A kto może być asystentem. Czy wnioskodawca musi mieć jakąś umowę z tym asystentem?
Katarzyna_K
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Katarzyna_K »

Ponawiam pytanie. Na jakiej podstawie możemy dać pieniądze na asystenta? Czy żona ma spisać z mężem umowę, oświadczenie że mąż jej pomaga? Kobieta ma umiarkowany stopień niepełnosprawności i czasem porusza się na wózku inwalidzkim, a czasem o kulach.
Awatar użytkownika
Tomasz1981
Inspektor
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
Kontakt:

Post autor: Tomasz1981 »

na podstawie takiej, że student udokumentuje Ci, że poniósł dodatkowe koszta z tytułu asystenta;
mąż asystentem? naciągane, toż to jego obowiązek :)
ja bym wymagał jakiegoś rachunku/faktury (z potwierdzeniem przelewu) od asystenta
Oleśka
Stażysta
Zajmuję się: Aktywny Samorząd
Kontakt:

Post autor: Oleśka »

Nasi studenci mający asystenta przynoszą opinie z biura ds. osób niepełnosprawnych że mają asystenta osoby niepełnosprawnej w wymiarze -ile godzin mają przydzielone. Jest napisane także ile godzin jeszcze potrzeba dla danej osoby,których oni nie mogą sfinansować.
Katarzyna1
Stażysta
Zajmuję się: Podinspektor
Kontakt:

Post autor: Katarzyna1 »

Jak weszły nowe kierunki dotyczące asystenta wysyłałam zapytanie do swojego oddziału PFRON i powiedzieli że nie mamy podstaw żeby żądać jakichkolwiek umów z asystentem czy rachunków. Wystarczy oświadczenie że ponosi koszty z tytułu np tłumacza języka migowego i ile. Wiem że to naciągane ale cóż...
Awatar użytkownika
Tomasz1981
Inspektor
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
Kontakt:

Post autor: Tomasz1981 »

a jak zażądasz to co Ci zrobią? :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Katarzyna1
Stażysta
Zajmuję się: Podinspektor
Kontakt: