asystent rodziny

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
~pracownik

asystent rodziny

Post autor: ~pracownik »

Czy przydzielenie rodzinie asystenta rodziny wyklucza nadzór przydzielonego wcześniej przez sąd kuratora?
~Kali

Re: asystent rodziny

Post autor: ~Kali »

nie, mogą być obydwaj
~nadgorliwa

Post autor: ~nadgorliwa »

czy przydzielenie rodzinie asystenta musi być za jej wyraźną zgodą?
~pracownik

Dziękuję. Mam jeszcze pytanie: czy jest to gdzieś zapisane, jest na to jakiś artykuł, że praca asystenta nie wyklucza pracy kuratora?
~Kali

Post autor: ~Kali »

odwróć - nie ma nigdzie napisane, że praca asystenta WYKLUCZA pracę kuratora - jeśli coś nie jest zabronione to jest dozwolone
~pracownik

no fakt, tylko czasem ciężko jest komuś wytłumaczyć to w taki prosty sposób, jeśli osoba właśnie uważa, że to się wyklucza, a posłużenie się w tym celu jakimś przepisem byłoby dopiero wiarygodne ;)
~anka

Post autor: ~anka »

to są zupełnie różne sprawy: kurator nadzoruje wykonywanie władzy rodzicielskiej, a asystent wspiera rodzinę w tej kwestii, kurator kontroluje i sprawozdaje sądowi :), a asystent pracuje z rodziną w celu poprawy wydolności opiekuńczo-wychowawczej.
~asia

Post autor: ~asia »

ja w połowie rodzin mam nadzór kuratora, dla dorosłych i na dzieci również więc to się nie wyklucza, wręcz często można fajnie współpracować z kuratorami
ODPOWIEDZ