Asystent rodziny przyznany przez Sąd - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 08 mar 2019, 19:12

:!: Witam.
Mam pytanie dotyczące rodziny przyznanej przez Sąd.
Ja zrezygnowałam z asystentury, ponieważ mój podopieczny mnie obrażał, wysłałam informacje do Sądu, odbyła się rozprawa( ja jako świadek). I Sąd nadal podtrzymał w mocy poprzednie postanowienie, w którym jest współpraca z asystentem.
Co dalej mam zrobić...
andz
Praktykant
Od: 08 mar 2019, 14:47
Zajmuję się: Asystent rodziny

Napisano: 02 kwie 2019, 10:27

Miałam podobny przypadek. Kilka razy do sądu pisałam o zniesienie pracy z rodziną z powodu braku współpracy ale przede wszystkim gróźb, Sąd się ku temu nie przychylał wiec wystosowalam pismo o asyste policji i jeździłam z policją...
ania9018
Praktykant
Od: 14 gru 2018, 13:12
Zajmuję się: asystent rodziny

Napisano: 13 lut 2020, 20:02

Podobno w sytuacji kiedy taka rodzina praktycznie nie współpracuje, tylko marnuje czas asystenta, można zakończyć współpracę i sporządzić informację do sądu.
Jeśli rodzina nie ma kuratora to napisać o zmianę środka wychowawczego.
Ktoś próbował ?
esspresso
Praktykant
Od: 17 maja 2018, 13:47
Zajmuję się: AR

Napisano: 27 lut 2020, 17:40

Nie miałam co prawda takiego przypadku ale myślę że zakończyłabym prace z rodziną ze względu na brak współpracy (przedstawiłabym jak najwięcej faktów i prób) i informacje o tym posłałam do sądu. Zadaniem sądu jest zobowiązanie rodziny natomiast moim zdaniem z ustawy jasno wynika ze później asystent kieruje współpracą gdyż to on jest "najbardziej" w rodzinie. Tak samo jak w wypadku zakończenia pracy po zrealizowaniu planu. Asystent decyduje o zakończeniu.oczywiście nie może działać na szkodę rodziny i porzucić w potrzebie ale u Ciebie nie ma takiej sytuacji. Tu to trochę zaczyna wyglądać tak ze sąd zamiast "ogarnąć" rodzinę ustawia sobie do pionu asystenta. Nasza praca bez współpracuje ze strony rodziny nie ma racji bytu i bez sensu jest ciągnięcie fikcji. Natomiast rozumiem,że sąd sobie swoje i też nie zawsze rozumie do końca rolę asystenta. I chyba póki działa to takie praktyki będą na nas stosowane. Trudna sytuacja życzę powodzenia!
JoannaAR
Praktykant
Od: 11 lut 2020, 18:00
Zajmuję się: Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x