Asystent Rodziny- środki z FP

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
ODPOWIEDZ
karolina.p0108
Praktykant
Zajmuję się: księgowa
Kontakt:

Asystent Rodziny- środki z FP

Post autor: karolina.p0108 »

Dzień dobry,

chciałabym podpytać bardziej doświadczonych kolegów i koleżanki o środki z FP na dodatki do wynagrodzenia i dofinansowanie kosztów zatrudnienia.
1. Czy mieli
Państwo zwiększany plan o te środki? U mnie podobno ma być to pozabudżetowo. Jeśli tak to jak to zaksięgować żeby było dobrze.
2. Czy dodatek pomniejszają Państwo o dni zwolnienia chorobowego i wliczają do podstawy ?. Dostaliśmy środki za pierwszy okres tj. od stycznia do czerwca. Asystent był 5 dni na l4 w kwietniu-wypłacając to teraz w grudniu muszę przeliczyć podstawę chorobowego ?
3. Jeśli przyznamy dodatek w wysokości 200,00 zł plus koszty pracodawcy czyli łącznie 239,34 zł to czy rozliczenie 80 % 191,47 i 20% 47,87 będzie ok ?

Proszę o każdą podpowiedź ponieważ dopiero zaczynam swoją przygodę z księgowością budżetową.

Pozdrawiam
renata110
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Asystent Rodziny- środki z FP

Post autor: renata110 »

chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://edziennik.poznan.uw.gov.pl/eli/ ... gl/pol/pdf
rena
mgops7
Podinspektor
Zajmuję się: płace, księgowość
Kontakt:

Post autor: mgops7 »

karolina.p0108 pisze: 12 gru 2024, 16:12 Dzień dobry,

chciałabym podpytać bardziej doświadczonych kolegów i koleżanki o środki z FP na dodatki do wynagrodzenia i dofinansowanie kosztów zatrudnienia.
1. Czy mieli
Państwo zwiększany plan o te środki? U mnie podobno ma być to pozabudżetowo. Jeśli tak to jak to zaksięgować żeby było dobrze.
2. Czy dodatek pomniejszają Państwo o dni zwolnienia chorobowego i wliczają do podstawy ?. Dostaliśmy środki za pierwszy okres tj. od stycznia do czerwca. Asystent był 5 dni na l4 w kwietniu-wypłacając to teraz w grudniu muszę przeliczyć podstawę chorobowego ?
3. Jeśli przyznamy dodatek w wysokości 200,00 zł plus koszty pracodawcy czyli łącznie 239,34 zł to czy rozliczenie 80 % 191,47 i 20% 47,87 będzie ok ?

Proszę o każdą podpowiedź ponieważ dopiero zaczynam swoją przygodę z księgowością budżetową.

Pozdrawiam
my dajemy do planu na sesji,
nie wliczamy do chorobowego, bo w programie pisze, że się do niczego nie wlicza;
ponadto w wyjaśnieniach było, że jeśli jest dofinansowanie z FP 200 zł, to wkład własny musi być 50 zł - 200*20/80=50, więc 239,34 mogą podważyć, chyba że z FP będzie rozliczana kwota 191,47 zł a nie 200zł
Ninka11
Stażysta
Zajmuję się: księgowość
Kontakt:

Post autor: Ninka11 »

U nas też na sesji.
Ula1
Referent
Zajmuję się: Ksiegowość
Kontakt:

Post autor: Ula1 »

Mam pytanie czy będzie dobrze jeśli mam 1 pracownika na umowę zlecenie przepracował w każdym miesiącu co najmniej 120H przyznaliśmy dodatek w wysokości 200 zł + środki własne 50 zł (z umowy zlecenie nie płacimy składek ZUS po stronie pracodawcy um-zl. zwolniona z ZUS) wypłata dodatku za okres od styczna do grudnia nastąpi jednorazowo na koniec grudnia 2024r w wysokości 2.400 zł dotacja 600 zł środki własne łącznie 3.000 zł, to czy mogę rozliczyć całą dotację?????. Bardzo proszę o podpowiedz.
ODPOWIEDZ