Witam, jestem tutaj nowa, od dwóch miesięcy jestem asystentem rodziny. Mam pod sobą 5 rodzin. Proszę pomóżcie zrozumieć mi zadaniowy czas pracy na umowę. Jak mam rozliczas czas, bo już sama nie wiem. Z góry dziekuję za pomoc
Poczytaj sobie ustawę o wspieraniu rodziny i pieczy zastępczej, która obowiązuje asystenta rodziny. W ustawie tej są wszystkie wymagania wobec asystenta. Nic ponad ustawę nie musisz robić, tak nam mówiono na szkoleniu. Proponuję zapisać się na szkolenie odnośnie asystentury.
Powinnaś otrzymać dokładne wymagania pracodawcy wobec asystenta na piśmie, powinnaś otrzymać od pracodawcy wzory dokumentów, które trzeba wypełniać, powinnaś otrzymać samodzielne miejsce pracy, czyli swój komputer, na którym sporządzasz karty pracy ze względu na RODO. Nie sporządzasz żadnych dokumentów na domowym komputerze ani na komputerze innych pracowników w OPS.
Często pracodawcy sami nie wiedzą jak ugryźć ten problem. Znam OPS, w którym zatrudniono koordynatora asystentów rodziny, który od dwóch lat pełni swoją funkcję a jeszcze nie zorientował się, o co chodzi w asystenturze. Twierdzi, że nie musi się szkolić, bo wszystko wie i ma dobrą intuicję. Oczywiście koordynator otrzymuje podwójną pensję asystenta.
Teczki, koszulki, papier ksero, tusz do drukarki, telefon służbowy, pieczątkę też otrzymujesz od pracodawcy, nie kupujesz z własnej pensji. Asystent rodziny wszelkie wymagania pracodawcy otrzymuje w formie pisemnej. Musi mieć wyznaczone miejsce do pracy. W naszym ośrodku asytent rodziny ma wyznaczony stolik w korytarzu Ośrodka, jeżeli jest w Ośrodku dużo klientów asystent rodziny stoi na dworze i czeka aż zwolni się miejsce przy jego stoliku. Dokumenty wypełnia ręcznie, bo kordynaror asystentów uwaŻa, że asystentowi komputer nie jest potrzebny.
Dziękuję za odpowiedź, oczywiście ustawę przeczytalam, nie pytam tutaj o kwestie techniczne typu komputer czy papier, tylko o idee zadaniowego czasu pracy. Wiem również do czego jestem zobligowana, póki co dokumenty sa robione na bieżąco. Bardziej chodzilo mi o wizyty wśród rodzin. Kierowniczka daje mi w tej kwestii wolna rękę. Sama mam sobie ustalać ilość wizyt w rodzinie częstotliwość dostosowana do potrzeb. Ja zazwyczaj umawiam się na dwie wizyty dziennie ok. 4-5h. Papiery zajmuja mi ok. 1-2h. Chodziło mi o to czy jeśli wykonam wszystkie swoje zadania szybciej niz w 8h to jestem wolna? Czy rozpisujecie swoje godziny pracy?
witam. chodzi o to żebyś miała rozpisane godziny od do w jakich jesteś w danym dniu u danej rodziny.musi ci wyjść 8 godzin.W tym jest tez praca biurowa co tez rozpisujesz Sposób rozpisywania tego jest ustalony z kierownikiem. pozdrawiam