Autokontrola na podstawie art. 132 - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 29 lis 2022, 8:32

Daliśmy Pani odmowę na DW. W ceeb widzieliśmy deklarację złożoną do 11 sierpnia, która nie maiła zaznaczonych paliw. Pani wysłała odwołanie do SKO na własną rękę. Dołączyła tam papierową wersję deklaracji, na której paliwa są zaznaczone. SKO przysłało dokumentację do nas sugerując autokorektę na podstawie art 132. Nigdy czegoś takiego nie robiłam. Czy ktoś byłby tak miły i podpowiedział mi jak to ogarnąć? Uchylić naszą decyzję i wydać kolejną decyzję w sprawie?
gopsbasia
Referent
Od: 06 kwie 2021, 8:15
Zajmuję się: ŚW,CP,DO,ZG

Napisano: 29 lis 2022, 8:57

na autokontrolę mamy 7 dni. trzeba sprawdzić czy uchylenie jest zasadne np wywiad, potem uchylenie decyzji na podstawie 132 kpa, zrzeczenie prawa do odwołania i informacja. Niestety nie mam wzoru takiej decyzji :(. A potem wysłać informacje do SKO?
smalena
Stażysta
Od: 17 mar 2017, 12:57
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA

Napisano: 29 lis 2022, 9:25

Nie możemy chyba gromadzić żadnych nowych dowodów w sprawie. Musimy podjąć decyzję na podstawie tego, co mamy w aktach sprawy.
Poczytałam trochę, wprowadziłam odwołanie do systemu i uwzględniłam na naszym poziomie, doszłam do tego, że przeniosło mnie do okna danych decyzji zmieniającej i tam już jest przyznanie świadczenia.
Nie wiem czy to w taki sposób powinno się robić.
Może ktoś jeszcze zabierze głos
gopsbasia
Referent
Od: 06 kwie 2021, 8:15
Zajmuję się: ŚW,CP,DO,ZG

Napisano: 29 lis 2022, 10:24

nasza sprawa dotyczy deklaracji złożonej po 11.08.2022 r. bez wywiadu nie mamy możliwości przyznania. Ostatnio Mazurkiewicz w suplemencie do szkolenia podał taką właśnie drogę do rozpatrzenia tego typu spraw.
smalena
Stażysta

Napisano: 29 lis 2022, 16:05

takie coś udało mi się sklecić

DECYZJA
w sprawie dodatku węglowego

Działając na podstawie upoważnienia....... na podstawie art. 104, art. 107 art.130 § 4, art. 132 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego (tekst jednolity Dz. U. z 2022 poz. 2000 ze zm. ) oraz na podstawie art. 2, art. 3 ust. 3 ustawy z dnia 5 sierpnia 2022 r. o dodatku węglowym (tekst jednolity: Dz. U. z 2022 r., poz. 1692 ze zm.) , a także art . 31 ustawy z dnia 27 października 2022 r. o zakupie preferencyjnym paliwa stałego przez gospodarstwa domowe (Dz. U. 2022 r. poz. 2236)
smalena
Stażysta

Napisano: 29 lis 2022, 16:06

ORZEKAM

1. Uchylić decyzję znak xxxxxxx z dnia 2022-10-17 w sprawie ustalenia prawa do dodatku węglowego.
2. Decyzja niniejsza podlega wykonaniu przed upływem terminu do wniesienia odwołania jako w całości zgodna
z żądaniem Strony.

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 2022-10-17 znak xxxxxx odmówiono Panu xxxxxx prawa do dodatku węglowego z uwagi na art. 2 ust 1 ustawy o dodatku węglowym, zgodnie z którym dodatek węglowy przysługuje osobie w gospodarstwie domowym, w przypadku gdy głównym źródłem ogrzewania gospodarstwa domowego jest kocioł na paliwo stałe, kominek, koza, ogrzewacz powietrza, trzon kuchenny, piecokuchnia, kuchnia węglowa lub piec kaflowy na paliwo stałe, zasilane paliwami stałymi, wpisane lub zgłoszone do centralnej ewidencji emisyjności budynków, o której mowa w art. 27a ust. 1 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o wspieraniu termomodernizacji i remontów oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków (Dz. U. z 2022 r. poz. 438 ze zm.) do dnia 11.08.2022 r. albo po tym dniu – w przypadku głównych źródeł ogrzewania wpisanych lub zgłoszonych po raz pierwszy do centralnej ewidencji emisyjności budynków, o których mowa w art. 27g ust. 1 tej ustawy. Przez paliwa stałe rozumie się węgiel kamienny, brykiet lub pelet zawierające co najmniej 85% węgla kamiennego.
W rozpatrywanej sprawie, źródło ogrzewania pod adresem xxxxxxxxxxxxxxx zostało zgłoszone do Centralnej Ewidencji Emisyjności budynków w dniu 2022-09-01.
Od powyższej decyzji Pan xxxxx w dniu 2022-10-28 wniósł odwołanie do Samorządowego Kolegium odwoławczego w Tarnowie. Samorządowe Kolegium Odwoławcze przekazało powyższe odwołanie do tut. GOPS, jako organu I instancji celem rozpatrzenia wg właściwości i nadania biegu sprawie zgodnie z art. 132 § 1 lub 133 kpa.
W dniu 2022-11-03 weszła w życie ustawa z 27 października 2022 r. o zakupie preferencyjnym paliwa stałego dla gospodarstw domowych (Dz. U. 2022 poz. 2236), która wprowadziła zmianę do ustawy z dnia 5 sierpnia 2022 r. o dodatku węglowym. Zgodnie z art 26 pkt 1 lit b tej ustawy dodatek węglowy przysługuje osobie w gospodarstwie domowym także, gdy główne źródło ogrzewania gospodarstwa domowego, o którym mowa w art. 2 ust. 1, nie zostało zgłoszone lub wpisane do centralnej ewidencji emisyjności budynków, o której mowa w art. 27a ust. 1 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o wspieraniu termomodernizacji i remontów oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków, do dnia 11 sierpnia 2022 r., a w wyniku przeprowadzenia wywiadu środowiskowego ustalono, że źródłem ogrzewania tego gospodarstwa jest źródło, o którym mowa w art. 2 ust. 1.

W wyniku ponownie przeprowadzonej analizy zebranego w sprawie materiału dowodowego wraz z treścią odwołania, a także w oparciu do zmiany w ustawie z dnia 5 sierpnia 2022 r. o dodatku węglowym stwierdzono, że odwołanie zasługuje na uwzględnienie
Wobec powyższego orzeczono jak w sentencji
Pouczenie

Od niniejszej decyzji służy odwołanie do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w Tarnowie, ul. Bema 17, 33-100 Tarnów za pośrednictwem organu wydającego decyzję, w terminie 14 dni od daty doręczenia decyzji.
Zgodnie z art. 127a kpa w trakcie biegu terminu do wniesienia odwołania strona może zrzec się prawa do wniesienia odwołania wobec organu administracji publicznej, który wydał decyzję.
Z dniem doręczenia organowi administracji publicznej oświadczenia o zrzeczeniu się prawa do wniesienia odwołania decyzja staje się ostateczna i prawomocna.
smalena
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x