dwa wnioski, SKO i zawieszenie postepowania (?) - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 29 lis 2022, 10:31

1) Pan X złożył wniosek na DW, dostał decyzję odmowną - odwołał się do SKO. Po zmianie przepisów - złożył drugi wniosek na dodatek węglowy (uparł się i co mu zrobisz). Sprawa w SKO oczywiście wciąż nierozstrzygnięta.

2) Pani X złożyła wniosek na DW dostała odmowę - odwołała się do SKO. A potem złożyła nowy wniosek na drewno nie czekając na rozstrzygnięcie sprawy w SKO na DW.

Najlepszym wyjściem w powyższych sytuacjach są rozumiem postanowienia o zawieszeniu postępowania na podstawie art. art. 97 § 1 pkt 4 kpa ? Ktoś może podesłać wzór

coś w tym guście?

POSTANOWIENIE NR GOPS.XXXX

Na podstawie art. 97 § 1 pkt 4 ustawy z 14.06.1960 r. – Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2021 r. poz. 2000), w związku z art. 2 ustawy z dnia 5 sierpnia 2022 o dodatku węglowym (Dz. U. z 2022 r. poz. 1692 z późn. zm.)

Postanawiam

zawiesić postępowanie w sprawie wypłaty dodatku węglowego na podstawie wniosku nr xxx złożonego w dniu 2022-11-25.

UZASADNIENIE

W dniu 2022-08-20 do tut. organu wpłynął Pana wniosek nr xx o wypłatę dodatku węglowego. Decyzją nr xxxxxx z dn. 2022-10-07 tut. organ wydał decyzje o odmowie przyznania ww. dodatku. Od powyższej decyzji złożył Pan w terminie odwołanie do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w Zielonej Górze. Do dnia dzisiejszego Kolegium nie wydało decyzji w ww. sprawie. W dniu 2022-11-25 złożył Pan ponownie wniosek o wypłatę dodatku węglowego.
Zgodnie z art. 97 § 1 pkt 4 k.p.a. organ administracji publicznej zawiesza postępowanie, gdy rozpatrzenie sprawy i wydanie decyzji zależy od uprzedniego rozstrzygnięcia zagadnienia wstępnego przez inny organ lub sąd. Postępowanie zostanie wznowione lub odwieszone po wydaniu rozstrzygnięcia przez SKO w sprawie odmowy przyznania dodatku węglowego.

Na niniejsze postanowienie przysługuje stronie prawo złożenia zażalenia do Wojewody Lubuskiego za pośrednictwem tutejszego organu. Zażalenie wnosi się w terminie 7 dni od dnia doręczenia postanowienia.
Kr.
Referent
Od: 12 sty 2015, 16:25
Zajmuję się:

Napisano: 20 sty 2023, 13:22

Ma ktoś może wzór odwieszenia postępowania?
Świerzynka
Praktykant
Od: 13 cze 2022, 14:06
Zajmuję się: Piciem kawy

Napisano: 20 sty 2023, 13:27

I jak to zrobić w systemie?
Świerzynka
Praktykant
Od: 13 cze 2022, 14:06
Zajmuję się: Piciem kawy

Napisano: 23 sty 2023, 11:42

Kr. pisze:1) Pan X złożył wniosek na DW, dostał decyzję odmowną - odwołał się do SKO. Po zmianie przepisów - złożył drugi wniosek na dodatek węglowy (uparł się i co mu zrobisz). Sprawa w SKO oczywiście wciąż nierozstrzygnięta.

2) Pani X złożyła wniosek na DW dostała odmowę - odwołała się do SKO. A potem złożyła nowy wniosek na drewno nie czekając na rozstrzygnięcie sprawy w SKO na DW.

Najlepszym wyjściem w powyższych sytuacjach są rozumiem postanowienia o zawieszeniu postępowania na podstawie art. art. 97 § 1 pkt 4 kpa ? Ktoś może podesłać wzór

coś w tym guście?

POSTANOWIENIE NR GOPS.XXXX

Na podstawie art. 97 § 1 pkt 4 ustawy z 14.06.1960 r. – Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2021 r. poz. 2000), w związku z art. 2 ustawy z dnia 5 sierpnia 2022 o dodatku węglowym (Dz. U. z 2022 r. poz. 1692 z późn. zm.)

Postanawiam

zawiesić postępowanie w sprawie wypłaty dodatku węglowego na podstawie wniosku nr xxx złożonego w dniu 2022-11-25.

UZASADNIENIE

W dniu 2022-08-20 do tut. organu wpłynął Pana wniosek nr xx o wypłatę dodatku węglowego. Decyzją nr xxxxxx z dn. 2022-10-07 tut. organ wydał decyzje o odmowie przyznania ww. dodatku. Od powyższej decyzji złożył Pan w terminie odwołanie do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w Zielonej Górze. Do dnia dzisiejszego Kolegium nie wydało decyzji w ww. sprawie. W dniu 2022-11-25 złożył Pan ponownie wniosek o wypłatę dodatku węglowego.
Zgodnie z art. 97 § 1 pkt 4 k.p.a. organ administracji publicznej zawiesza postępowanie, gdy rozpatrzenie sprawy i wydanie decyzji zależy od uprzedniego rozstrzygnięcia zagadnienia wstępnego przez inny organ lub sąd. Postępowanie zostanie wznowione lub odwieszone po wydaniu rozstrzygnięcia przez SKO w sprawie odmowy przyznania dodatku węglowego.

Na niniejsze postanowienie przysługuje stronie prawo złożenia zażalenia do Wojewody Lubuskiego za pośrednictwem tutejszego organu. Zażalenie wnosi się w terminie 7 dni od dnia doręczenia postanowienia.
Mam podobną sytuację. Pan X złożył wniosek na dodatek węglowy w deklaracji CEEb zgłosił kocioł na drewno. Więc zrobiłam odmowę. Pan złożył wniosek na drewno, przyznałam i wypłaciłam pieniądze. Po czym Pan odwołał się od decyzji odmownej na DW. Bez naszej wiedzy, po dostaniu przelewu odwołał się prosto do SKO. Oczywiście Sko uchyliło moją decyzję odmowną bo po nowelizacji powinnam zlecić wywiad. Ja jednak wydałam decyzje o umorzeniu postępowania w związku z pozytywnie rozpatrzonym wnioskiem na drewno. Oczywiście Pan znowu się odwołał do Sko. Facet nawet nie mieszka na terenie naszej gminy, w deklaracji CEEB adres zamieszkania podał całkiem inny w innym województwie. Oczywiście wystąpiłam z wnioskiem do urzędu gminy z zapytaniem o śmieci, oczywiście nie płaci. Zlecę wywiad i właśnie nie wiem co dalej bo czas na odwołanie został przekroczony ( 21 grudnia odebrano decyzję, oczywiście przez kogoś innego, a odwołanie wpłynęło dziś).
Monika.Kloc1
Praktykant
Od: 04 lut 2022, 12:08
Zajmuję się: ŚW, DO

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x