awans pracownika - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 31 maja 2023, 10:31

Witam, jestem zatrudniona na stanowisku starszego pracownika socjalnego od 2009 roku. Pracuję w pomocy społecznej od ok.30 lat roku, zaczęłam ścieżkę zawodową od stanowiska asystenta, ukończyłam policealne studium zawodowe pracowników socjalnych, od ok. 10 lat mam magistra pracy socjalnej, ale nadal jestem na stanowisku starszego pracownika socjalnego. Czy zgodnie z art. 121 b naszej ustawy należy mi się awans bez oceny?
KMJP
Praktykant
Od: 22 maja 2023, 12:14
Zajmuję się: PS

Napisano: 31 maja 2023, 12:19

Zgodnie z art. 121b ust. 10 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. (Dz.U.2023.901 j.t.), pracownikowi, który otrzymał dwie następujące po sobie pozytywne oceny okresowe, spełniającemu warunki dotyczące minimalnego poziomu wykształcenia, o którym mowa w ust. 2, jest nadawany wyższy stopień awansu zawodowego.

Art. 121b ust. 11. Pracownikowi, który spełnia wymogi dotyczące wykształcenia i stażu pracy, o których mowa w ust. 2, oraz wyróżnia się wysokim zaangażowaniem, inicjatywą lub nowatorskim podejściem przy wykonywaniu obowiązków służbowych z zakresu pomocy społecznej, może być nadany wyższy stopień awansu z pominięciem trybu oceny okresowej, o którym mowa w ust. 3–10.

Art. 121b ust. 13. Szczegółowe zasady i kryteria oceny okresowej w zakresie, o którym mowa w ust. 3, ustala kierownik jednostki organizacyjnej pomocy społecznej, po konsultacji z przedstawicielem pracowników lub organizacją związkową.

Zatem w normalnym trybie wyższy stopień awansu przysługuje ustawowo po 2 kolejnych ocenach pozytywnych. Natomiast zgodnie z art. 121b ust. 11 - kierownik może nadać szybciej wyższy stopień wyróżniającemu się pracownikowi, ale nie musi tego robić, bo to on ustala kryteria, zasady i podejmuje decyzję w tej kwestii.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam kamieniami w dinozaury

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x