Babciowe a świadczenie pielęgnacyjne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 09 maja 2024, 15:47

Pani otrzymuje świadczenie pielęgnacyjne z tytułu opieki nad osobą niepełnosprawną na "starych zasadach" a teraz chce się zając wnukiem bo córka wraca do pracy. Córka będzie otrzymywać babciowe i podpisze z babcią (świadczeniobiorcą) umowę uaktywniającą. Babcia już się upewnia czy może otrzymywać jedno i drugie czyli ŚP i babciowe. Wątpliwości w takim przypadku na pewno będą pod względem opieki nad tą osobą niepełnosprawną, jak się opiekuje ale wydaje mi się, że ta umowa uaktywniająca nie jest stosunkiem pracy.
Może ktoś już miał takich ciekawskich i zgłębiał temat?
kas321
Stażysta
Od: 24 mar 2020, 16:26
Zajmuję się: świadczenia wychowawcze

Napisano: 10 maja 2024, 6:52

Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 10 maja 2024, 8:31

Wg mnie umowa uaktywniająca ma znamiona umowy cywilnoprawnej (umowa zlecenie), podlega opodatkowaniu (jeśli przekracza dochody) i oskładkowaniu. Jeśli babcia pobiera ŚP na starych zasadach i podpisze taką umowę to wg mnie traci prawo do świadczenia. Jeśli babcia miałaby nowe świadczenie to nie widzę problemu jeśli opieka nad wnukiem nie kolidowałaby z opieką nad osobą niepełnosprawną (ale najprawdopodobniej jest już ta osoba pełnoletnia).
Znalazlam też to
https://www.biznes.gov.pl/en/publikacje ... -dziecieca
gdy zjedziesz na dół w opis umowy uaktywniającej i klikniesz w podświetlony odnośnik dot. tej umowy to ściągniesz wzór takiej umowy a na niej niania nazwana jest zleceniobiorcą
beataQ
Stażysta
Od: 23 lut 2016, 10:09
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x