zł - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 10 maja 2024, 7:50

Pani wypłaciliśmy zasiłek rodzinny z rozpoczęciem roku na dwoje dzieci z zastosowaniem mechanizmu złotówka za złotówkę w miesiącu listopadzie 2023 od grudnia 2023 uchylono decyzje z uwagi na przekroczenie kryterium dochodowego.
Pani w kwietniu 2024 wraca i mieści się w kryterium na pełne rodzinne co z dodatekiem z tytułu rozpoczęcia roku czy płacić pomniejszony o już wypłaconą część??
majka1234
Stażysta
Od: 28 lut 2024, 11:49
Zajmuję się: pracą biurową ustawy rozporządzenia

Napisano: 10 maja 2024, 8:00

Jedni płacą pomniejszone, inni płacą całe a jeszcze inni tacy jak ja nie płacą już rrs. Nie ma jednolitości musisz sama decydować. Wydaje się że większość płaci pomniejszone.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 10 maja 2024, 8:06

system też mi nie przyznaje czym motywujesz odmowę dodatku rrs za wrzesień
majka1234
Stażysta

Napisano: 10 maja 2024, 8:27

Świadczenie jest jednorazowe i zostało już wypłacone w skomasowanej kwocie przy świadczeniach zł za zł. Przepisy ustawy o świadczeniach rodzinnych nie przewidują instytucji "dopełnienia" do pełnej kwoty świadczenia w przypadku przekroczenia przez rodzinę kryterium dochodowego tak, aby przysługiwało jej świadczenie rodzinne na zasadzie mechanizmu "złotówki za złotówkę", a następnie, w wyniku zmiany sytuacji dochodowej rodziny i kwalifikowania się do dalszej wypłaty świadczeń w pełnej wysokości, pozostała reszta dodatku do zasiłku rodzinnego z tytułu rozpoczęcia roku szkolnego miała by być wypłacona we wrześniu 2024 r.
Nawet miałem to w SKO bo nie chciałem kobiecie dopłacić urodzenia dziecka i utrzymane.
Takie mamy stanowisko od 2016 r. i się go trzymamy. Kontrola nie podważała. Nie mam też problemu z pisaniem decyzji, w systemie mam porządek i sprawozdaniach przez jakieś ułamki. Jednak to moje stanowisko i jest ono raczej w mniejszości. Ja mam jeszcze pismo z mojego UW z 2016 r. jak wchodziło "zł za zł" gdzie pisali że zasadne jest dopłacać różnicę.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 10 maja 2024, 9:04

dziękuję :)
majka1234
Stażysta

Napisano: 10 maja 2024, 9:10

u nas całość, jak jest złotówka to nie ma rozbicia na poszczególne konkretne świadczenia a tylko ustala się łączną kwotę. Plany wypłat też są czysto techniczne i orientacyjne więc jak się robi NP to trzeba robić przez różnicę wypłacone - należne a nie wg tego co w planie wypłacone.

Niedorobiona jest ta złotówka. Nam SKO wszystko uwala tam, gdzie jest zmiana kwoty w trakcie okresu. Bo wg nich (jak się wczytałem to faktycznie wg ustawy tak wychodzi) przez cały okres powinna być równa kwota. Np zamiast wypłacać po 6 miesięcy 95 i 124zł należy dać 12 x 109,50. Matematycznie kwotowo wychodzi to samo no ale ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 10 maja 2024, 9:19

Ja robię tak jak Tom.
Pracuję na Amazisie i w harmonogramie wypłat dodatek na rozpoczęcie roku szkolnego jest wstawiany we wrześniu, a pomniejszenia są różne
(czyli jak ma wyjść 100 zł ze złotówki za złotówkę to pomniejsza np.
sierpień: 248 - 148 = 100
wrzesień 348 - 248 = 100.
i jakoś tam sobie sam rozdziela ile odjął od zasiłku rodzinnego a ile od dodatku.)

Poza tym w sprawozdaniu mi wstawia tylko we wrześniu wypłacony ze zł/zł dodatek na rozpoczęcie roku. Czyli teoretycznie nie wypłacam go wcześniej.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x