bagno - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 13 mar 2014, 14:41

Witam, w FA pracuję od niedawna, bo od tego miesiąca, i właśnie dochodzi do mnie w jakie się bagno wpakowałam :( O tyle ile wypłaty i teczki wierzycielek są w miarę ok (jeszcze przeglądam, pewnie i tak coś znajdę) to w ogóle w moim ops nie było robione postępowanie wobec dłużników!! Jest jedynie kilka wezwań na wywiad, kilka wywiadów, wnioski o aktywizację, pisma do komorników z informacją. Całkowity brak (od początku istnienia FA: decyzji dla dłużników/pism do prokuratury, decyzji o zwrocie, upomnień, TW, wpisów do KRD itp.)

Myślałam, że zobaczę jak to wszystko się robi (nie ukrywam, że teoria teorią, ale chciałabym to zobaczyć w praktyce) a tu nic nie ma!

Znacie może jakieś książki/czasopisma/strony z jakimiś komentarzami jak się do tego zabrać po kolei?

Co mi radzicie? Nadrabiać zaległości od 2008 roku czy zająć się bieżącymi sprawami? Kierownik liczy, że nadrobię wszystkie zaległości :|

Pomóżcie! jestem załamana :(
~Zielona

Napisano: 13 mar 2014, 14:48

zwolnić się najlepiej....
~kacha

Napisano: 13 mar 2014, 14:54

Wyślij informacje do dłużnika i organów dłużnika o przyznanych świadczeniach za okresy kiedy był wypłacany fa, wezwij dłużników na bieżaco na wywiad (wstecz się nie da) no i wydaj decyzje żądające zwrotu za okresy wypłaconych świadczeń, no i później TW.
~gosia

Napisano: 13 mar 2014, 15:01

informacje do dłużników i owd po przyznaniu wierzycielce FA były wysyłane, przynajmniej tyle...
dłużnicy na wywiad też byli w większości raczej wzywani - jedynie co, to nawet jak się nie stawili to na tym się kończyło postępowanie

Najgorsze jest to, że do żadnego dłużnika nie ma decyzji o zwrocie i potem dalszego postępowania.
Do KRD mogę teraz powpisywać?

Są jakieś terminy na to?
~Zielona

Napisano: 13 mar 2014, 15:14

KRD co 2 tygodnie, wyslij to obejmie Ci cas od kiedy nie było wysyłane. U zwrocie musisz powszczynac za każdy okres odrębnie. mozesz wysłac wszczecia razem za wszystjkie okresytzn w jednej kopercie będzie szybciej. A z decyzjami o uchylaniu juz nic nie zorbisz ni bylo to nie było.
~gosia

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x