Wznowienie czy wszszęcie - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 13 mar 2014, 15:17

Wydałam dłużnikowi decyzję w sprawie zwrotu FA za okres świadczeniowy 2012/2013. Przedstawiciel ustawowy przyniósł wyrok podwyższający alimenty od 06-2013 r.. Wydałam decyzje zmieniające na okres 2012/2013 i 2013/2014.
Co teraz zrobić z prawomocną decyzją o zwrocie za 2012/2013.? Zmienić ją?
W przypadku zmiany wszczęcie czy wznowienie postępowania?
Co z upomnieniem i TW?
~XYZ

Napisano: 13 mar 2014, 15:45

Wznowienie postępowania, uchylenie i nowa decyzjia
~Hania

Napisano: 14 mar 2014, 9:04

Dzięki Haniu.
Myślałam, że można troszkę krócej i wystarczy tylko ją zmienić.
Czyli muszę zrobić tak:
1. Postanowienie o wznowieniu
2. Uchylenie
3. Wszczęcie
4. Nowa decyzja
A co z upomnieniem i TW????
~XYZ

Napisano: 14 mar 2014, 10:53

błędne stwierdzenie , jesli wypłacisz dopiero teraz z wyrównaniem to jak możesz rządac z data wsteczną neleżności , a odetki od 2013 czy 2014 roku policzysz?
~ninoczka

Napisano: 14 mar 2014, 10:58

wyszukałam zresztą notatki ze szkolenia z Wardachem i Mazurkiewiczem gdzie sa zgodni co do tego , że \" zmiana wyroku za m-ce z poprzedniego okresu świadczeniowego- nie zmieniamy decyzji dłuznikowi i obciążamy od czasu kiedy faktycznie otrzymała wyrównanie świadczenia.Decyzja wydana przed otrzymaniem wyroku została wydana prawidłowo z faktyczna kwotą .

~ninoczka

Napisano: 14 mar 2014, 11:00

sposób postępowania jaki przedstawiłaś powyżejtylko w przypadku , gdy otrzymamy wyrok o zmniejszeniu kwoty alimentów z data wsteczną.
~ninoczka

Napisano: 14 mar 2014, 11:11

dziwne rozróżniać sytuację podwyżki i obniżki..ale to moje zdanie
ja wznawiam postepowanie
~Jagoda

Napisano: 14 mar 2014, 11:14

jeśli chodzi o wydanie decyzji dłużnikowi ,to właśnie taką odpowiedż otrzymałam od Panów szkolących.
~ninoczka

Napisano: 14 mar 2014, 11:17

ja nie twierdze ze robie dobrze... ale dla mnie moje rozwiazanie jest bardziej spójne
~Jagoda

Napisano: 14 mar 2014, 11:43

Też mam taką sytuację, tylko nie wystawiłam jeszcze upomnienia i TW.
Jeżeli zostawię decyzję, co jest logiczne, że w dniu jej wystawienia zadłużenie z danego okresu było takie a nie inne, a wyrównanie zostało wypłacone w kolejnym okresie, to chcąc wystawić upomnienie i TW do tego okresu w programie pociąga mi również kwotę z wyrównania. Do tego nie mogę w systemie tego zmienić.
Zadzwoniłam do serwisu i powiedzieli mi, że system rozliczania zadłużenie według okresów świadczeniowych. Czyli, jeżeli była podwyżka do zakończonego okresu to automatycznie program wyrównanie przypisuje do tego okresu.
Co z tym fantem zrobić???
~Anna

Strona 1 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x