bank nie ooda pieniędzy - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 10 kwie 2025, 12:23

miałam Pana który pobierał u nas zasiłek pielęgnacyjny, okazało się ze Pan zmarł a nasz ośrodek wypłacał wypłacał przez ponad 6 miesięcy wypłacał zasiłek na konto, zgodnie z ustawą napisałam do banku o zwrot kasy, bank mi odpisał, iż nie może zwrócić kasy ponieważ konto nie jest osoby zmarłej a kasa jest w dyspozycji posiadacza rachunku, CO W TAKIEJ SYTUACJI SKORO JA NIE WIEM KTO JEST POSIADACZEM RACHUNKU) WE WNIOSKU NIE MA OBOWIĄZKU WSKAZYWANIA POSIADACZA RACHUNKU
karola ops
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 10:17
Zajmuję się: niczym

Napisano: 10 kwie 2025, 12:29

art.30a ust.2 Podmiot prowadzący rachunek płatniczy oraz bank i spółdzielcza kasa oszczędnościowo-kredytowa prowadzące rachunek inny niż płatniczy, a także wydawca instrumentu płatniczego są zwolnieni od wypłaty pełnej lub częściowej kwoty, o której mowa w ust. 1, jeżeli przed otrzymaniem wniosku organu właściwego dokonali z tych rachunków wypłat innym osobom i te wypłaty nie pozwalają zrealizować wniosku w całości lub części, oraz w terminie 30 dni od dnia otrzymania wniosku poinformują o tym ten organ, wraz ze wskazaniem osób, które pobrały wypłaty.

Mają ci wskazać kto pobrał kasę albo właściciela rachunku.
Jak dostanie dane osoby wraz z adresem to jedziesz NP z art.30 ust.2 pkt 5 Za nienależnie pobrane świadczenia rodzinne uważa się świadczenia rodzinne wypłacone osobie innej niż osoba, która została wskazana w decyzji przyznającej świadczenia rodzinne, z przyczyn niezależnych od organu, który wydał tę decyzję.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 10 kwie 2025, 12:33

karola ops pisze:
10 kwie 2025, 12:23
miałam Pana który pobierał u nas zasiłek pielęgnacyjny, okazało się ze Pan zmarł a nasz ośrodek wypłacał wypłacał przez ponad 6 miesięcy wypłacał zasiłek na konto, zgodnie z ustawą napisałam do banku o zwrot kasy, bank mi odpisał, iż nie może zwrócić kasy ponieważ konto nie jest osoby zmarłej a kasa jest w dyspozycji posiadacza rachunku, CO W TAKIEJ SYTUACJI SKORO JA NIE WIEM KTO JEST POSIADACZEM RACHUNKU) WE WNIOSKU NIE MA OBOWIĄZKU WSKAZYWANIA POSIADACZA RACHUNKU
nie odpuszczajcie tematu, bank nie ma racji. oni powołują się na swoje prawo bankowe, które w takich sytuacjach w ogóle nie ma zastosowania.
Iwona28
Referent
Od: 09 cze 2017, 8:06
Zajmuję się: zr/fa/cp/dm/stypendia

Napisano: 10 kwie 2025, 14:42

Pan Wardach na szkoleniu powiedział, że jak Bank nie chce oddać to nic nie stoi na przeszkodzie aby na Bank wydać decyzję o zwrocie wraz z odsetkami
Kalka
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 15:39
Zajmuję się:

Napisano: 10 kwie 2025, 14:51

Kalka pisze:
10 kwie 2025, 14:42
Pan Wardach na szkoleniu powiedział, że jak Bank nie chce oddać to nic nie stoi na przeszkodzie aby na Bank wydać decyzję o zwrocie wraz z odsetkami
I myślisz, że bank nie zaskarży takiej decyzji a SKO jej nie uwali ? Poza tym ustawa o świadczeniach rodzinnych w art.30 mówi o osobach a nie instytucjach.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 10 kwie 2025, 15:22

Kalka pisze:
10 kwie 2025, 14:42
grubo :lol: pomijając powyższe od @Szarak przecież bank nie wziął tych pieniędzy tylko dysponent konta....
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 11 kwie 2025, 7:12

Niestety miałem tą możliwość usłyszeć jak to mówił. Nawet mu głos nie zadrżał i był święcie przekonany w rację takiego bytu. Moja reakcja double facepalm, bo jeden był za mało, a dziewczyny się śmiały z mojej reakcji. Jeszcze jakby powiedział żeby wystawić na prezesa banku to byłby jeden facepalm. Miałem przez chwilę ochotę wejść z nim w polemikę ale zdałem sobie sprawę, że to byłoby bezcelowe. Szkolenie z nim nie było złe, gość starał się być rzeczowy (bo faktycznie urzędnicy potrafią robić absurdy) ale to co czasem gadał i jak sobie czasem przeczył, uffff... Odniosłem wrażenie że liczy się tylko jeden jego punkt widzenia i nie ma innego. Oprócz tego z bankiem najbardziej mi zapadło jak mówił, że go nie obchodzą orzeczenia WSA i NSA ,liczy się tylko ustawa, po czym przy jakimś przykładzie powoływał się na korzystny dla jego argumentacji wyrok WSA... Mindblow
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x