zasiłek pielęgnacyjny a dziecko w rodzinie zastępczej - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 10 kwie 2025, 14:06

Pani X w 2019 roku złożyła wniosek na zasiłek pielęgnacyjny na dziecko w rodzinie zastępczej 10.04.2025 roku przyszła decyzja Wojewody o przyznaniu Pani X zasiłku pielęgnacyjnego na to dziecko w różnych okresach, a w pozostałym okresie do wydania decyzji właściwy jest Wójt. Dotyczy okresu od 2019 roku do 2022 roku. Okazuje się, że na dzień dzisiejszy dziecko to znajduje się w innej rodzinie zastępczej w mieszka w innym mieście. Czy możemy wydać dzisiaj decyzję o przyznaniu zasiłku Pani X za stary okres skoro na dzień dzisiejszy nie jesteśmy organem właściwym bo osoba uprawniona mieszka gdzie indziej i nie jest już reprezentowana przez Panią X? Co zrobić? Wypłacić decyzję Wojewody? Przyznać ZP czy przekazać do innej gminy?
PracownikGopsss
Praktykant
Od: 26 kwie 2022, 12:54
Zajmuję się: ZR FA ŚW

Napisano: 10 kwie 2025, 14:33

No szkoda, że ta informacja o zmianie rodziny i miejsca nie trafiła wcześniej do Wojewody. Ja bym wszystko przekazał. Pieniądze są dziecka a nie rodziny zastępczej. Bez dyspozycji wypłaty od nowej rodziny nawet nie śmiałbym wydać decyzji i wypłacić.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 10 kwie 2025, 14:51

Wojewoda kontaktował się z Panią X i znał sytuację przed wydaniem swojej decyzji, ale po rozmowie z radcą prawnym pracownik Urzędu Wojewódzkiego twierdzi, że Pani X przysługuje zasiłek pielęgnacyjny za tamten okres. A ja mam duże wątpliwości.
PracownikGopsss
Praktykant

Napisano: 10 kwie 2025, 14:54

No ja też bym miał. To inaczej. Kogo Wojewoda wpisał jako osobę reprezentującą w swojej decyzji ?
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 11 kwie 2025, 7:17

Wojewoda wpisał w decyzji to dziecko reprezentowane przez Panią X (gdzie już miał informacje wydając decyzję, że Pani X już nie reprezentuje tego dziecka)
PracownikGopsss
Praktykant

Napisano: 11 kwie 2025, 7:31

Co do zasady decyzja jest wydana, nawet jeżeli jest wadliwa to do czasu aż nie zostanie poprawnie wyeliminowana z obiegu prawnego, jest ona wykonalna. Rozumiem wszystko masz "na gębę" w sensie rozmawiałaś z pracownikiem Wojewody tylko telefonicznie. Dla własnego bezpieczeństwa wystąpiłbym z oficjalnym pismem do Wojewody aby potwierdził pisemnie czy nie doszło do błędu i świadczenia należy wypłacić Pani X pomimo że obecnie opiekunem jest Pani Y. Jak Wojewoda odpowie by płacić Pani X, to zrobisz tak jak w decyzji jest. Pozostaje jednak rozpatrzenie sprawy za stary okres czy można to ruszyć skoro stroną jest dziecko reprezentowane obecnie przez kogoś innego. Jak masz radcę prawnego to wystąp do niego o opinię na piśmie. Można też wystąpić do SKO o poddanie takiej decyzji weryfikacji czy na pewno Wojewoda dobrze postąpił. Zastanawiałbym się nad takim rozwiązaniem ale finalnie nie ja podejmuję decyzję tylko Dyrektor.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 11 kwie 2025, 7:37

przedstawiciel winien być wskazany ten z dnia decyzji, dla mnie ta decyzja jest do uwalenia
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x