Witam, będę ogromnie wdzięczna za informację jak księgują Państwo bank żywności. Zaznaczę, że nie ma u nas magazynu, otrzymujemy i od razu wydajemy żywność a do księgowości wpływa WZ.
Dotychczas księgowano u nas w następujący sposób:
Przyjecie artykułów: 330/760
Wydanie artykułów 760/330.
Wg skarbnik jest to nieprawidłowe.
bardzo proszę o informację jak to powinno wyglądać Państwa zdaniem. Z góry dziekuję
bank żywności
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Księgowość
- Kontakt:
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: płace, księgowość
- Kontakt:
Re: bank żywności
a ja tak robię, a czemu nieprawidłowe?
-
- Stażysta
- Kontakt:
Ze niby konto 330 jest błędne...
-
- Praktykant
- Zajmuję się: FK
- Kontakt:
Kiedyś było udostępnione na forum pismo:
Temat: POPŻ: pozabilansowa ewidencja księgowa wartości żywności w OPS
Szanowni,
1. W związku z licznymi pytaniami i zgłoszeniami dotyczącymi niechęci przez OPS księgowania wartości artykułów spożywczych ze względu na dyscyplinę finansową, przypominam, iż jest to jedno z kryterium uczestnictwa w POPŹ zgodnie z art. 14.4. Wytycznych Instytucji Zaradzającej na realizację POPŹ Podprogram 2021 ze zmianami dotyczącymi Podprogramu 2021Plus.
2. Zrobiłem rozeznanie wśród moich znajomych księgowych i widzimy następujące rozwiązanie, aby wartość artykułów spożywczych zaksięgować pozabilansowo. Generalnie w wytycznych mamy zapis, iż OPL mają obowiązek prowadzenia ewidencji księgowej natomiast nie podają sposobu.
3. Wewidencji pozabilansowej ujmowane są zdarzenia gospodarcze, które pozostają bez wpływu na
wartość aktywów i pasywów oraz przychodów i rozchodów w jednostce. 4. Proponuję księgowanie na koncie "39-0 "Zapasy obce"
Wartość materiałów, towarów, wyrobów gotowych i opakowań, które nie stanowią własności jednostki, a należą do obcych podmiotów, ujmuje się po stronie Wn konta 39-0. Ewidencji na tym koncie podlega m.in. wartość:
- materiałów powierzonych jednostce przez inne jednostki,
- materiałów, towarów postawionych przez jednostkę do dyspozycji dostawcy,
- towarów i wyrobów gotowych sprzedanych, lecz nieodebranych przez nabywców.
Natomiast rozchód tych składników majątku księguje się po stronie Ma konta 39-0. Konto 39-0 może wykazywać tylko saldo Wn, które informuje o wartości zapasów obcych na koniec danego okresu.
Mam nadzieję, że w ten sposób uda się rozwiązać ten problem. Proszę o przekazanie odpowiednim jednostkom. Poniższe rozwiązanie dotyczy tylko OPS.
Federacja Polskich Banków żywności Al. Jerozolimskie 30/8, 00-024 Warszawa
Temat: POPŻ: pozabilansowa ewidencja księgowa wartości żywności w OPS
Szanowni,
1. W związku z licznymi pytaniami i zgłoszeniami dotyczącymi niechęci przez OPS księgowania wartości artykułów spożywczych ze względu na dyscyplinę finansową, przypominam, iż jest to jedno z kryterium uczestnictwa w POPŹ zgodnie z art. 14.4. Wytycznych Instytucji Zaradzającej na realizację POPŹ Podprogram 2021 ze zmianami dotyczącymi Podprogramu 2021Plus.
2. Zrobiłem rozeznanie wśród moich znajomych księgowych i widzimy następujące rozwiązanie, aby wartość artykułów spożywczych zaksięgować pozabilansowo. Generalnie w wytycznych mamy zapis, iż OPL mają obowiązek prowadzenia ewidencji księgowej natomiast nie podają sposobu.
3. Wewidencji pozabilansowej ujmowane są zdarzenia gospodarcze, które pozostają bez wpływu na
wartość aktywów i pasywów oraz przychodów i rozchodów w jednostce. 4. Proponuję księgowanie na koncie "39-0 "Zapasy obce"
Wartość materiałów, towarów, wyrobów gotowych i opakowań, które nie stanowią własności jednostki, a należą do obcych podmiotów, ujmuje się po stronie Wn konta 39-0. Ewidencji na tym koncie podlega m.in. wartość:
- materiałów powierzonych jednostce przez inne jednostki,
- materiałów, towarów postawionych przez jednostkę do dyspozycji dostawcy,
- towarów i wyrobów gotowych sprzedanych, lecz nieodebranych przez nabywców.
Natomiast rozchód tych składników majątku księguje się po stronie Ma konta 39-0. Konto 39-0 może wykazywać tylko saldo Wn, które informuje o wartości zapasów obcych na koniec danego okresu.
Mam nadzieję, że w ten sposób uda się rozwiązać ten problem. Proszę o przekazanie odpowiednim jednostkom. Poniższe rozwiązanie dotyczy tylko OPS.
Federacja Polskich Banków żywności Al. Jerozolimskie 30/8, 00-024 Warszawa
-
- Stażysta
- Kontakt:
czyli 390/760, 760/390 bedzie prawidłowo?
-
- Praktykant
- Kontakt:
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: płace, księgowość
- Kontakt:
ta pozabilansowa ewidencja jakoś mnie nie przekonuje, to tylko "propozycja"; poprzednio miałam na 310, ale potem ktoś na forum zasugerował 330 i zmieniłam;
Oprócz bank żywności - Księgowość przeczytaj również:
wynagrodzenie chorobowe AOOzN
księgowanie należności za rok bieżący
Kontrola Urząd Skarbowy
Nadpłaty
koszty upomnienia-dopłata rodziny do dps
FA - JEŚLI NADAL BŁĘDNIE KSIĘGUJECIE ZADANIA ZLECONE 221/225...to zmieńcie pracę lub nauczcie się ile to jest 60% od 0
Przelew składek do ZUS
Usługi opiekuńcze - 85228
schemat ksiegowań AOON
Analiza wydatków-kalkulacja
tytuł wykonawczy a upadłość
Wpływ na dochody- Prośba
wpływ środków Schronisko
jaki paragraf
W wyniku niemądrych zaleceń RIO gminy i OPSy mają błędnie zamknięty rok 2024
Kara umowna umowa zlecenie AOON