Bardzo proszę o pomoc, jak postąpić ? - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 16 paź 2018, 8:44

Witam. Pani wykupiła mieszkanie zakładowe od PKP w czerwcu 2018r. Z informacji uzyskanych od tej Pani w wykupieniu mieszkania pomogli jej synowie.
Moje pytanie. Jak postąpić w takiej sytuacji ? Kto potwierdza wydatki na wniosku jako zarządca ? Jakie wydatki biorę pod uwagę jeżeli Pani ma duży dług na śmieciach ? I czy w ogóle przysługuje jej dodatek skoro miała na wykup, a nie płaci rachunków ? Poza tym Pani wykupuje prąd w sklepie, jak wyliczyć jej stawkę za 1kWh? Opłaty za wydatki opłaca jej syn poprzez przelew bankowy, czy mogę jej to odliczyć ?
NowaFA2018
Referent
Od: 14 cze 2018, 16:51
Zajmuję się: FA

Napisano: 16 paź 2018, 9:35

1. Być może nadal zarządcą jest PKP. Musisz się zorientować.
2. Jakie wydatki bierzesz pod uwagę? Odpowiedź na to pytanie ma związek z punktem powyżej. A może Ty nam powiesz, jakie pani ma wydatki i komu je uiszcza? Dług na śmieciach nas specjalnie nie dotyczy. Byle w trakcie trwania dodatku pani opłacała. Fakt nieopłacania faktur za śmieci nie czyni wydatku nie istniejącym, także taki wydatek w ujęciu miesięcznym oczywiście liczymy.
3. Co to znaczy kupować prąd w sklepie? Tak czy siak pani powinna mieć fakturę za prąd, ewentualnie gdzieś muszą być informacje o wysokości ceny kilowatogodziny.
4. Jeśli syn pani opłaca jej jakieś wydatki, takie wsparcie syna traktujemy jako pomoc finansową, wsparcie, czyli zwyczajnie dochód w naszych dodatkach.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 16 paź 2018, 9:57

1.Zarządca nadal może być PKP tylko tytuł prawny się zmienił ( u nas tak właśnie jest).
2. Wydatek za wywóz śmieci policz jeśli zapłacony bieżący. Dług nas nie interesuje. Chyba, ze podczas trwania DM.
3. Prąd wykupuje w sklepie - czyli ma licznik przedpłatowy. Nie posiada faktur, jedynie paragon doładowujący energię. Z paragonu bardzo ładnie można wyliczyć stawkę za 1 kWh . Innej możliwości nie widzę.
4. Jeśli syn pokrywa wydatki: zaliczyłabym je, ale wpisała jako dochód pomoc od rodziny i to z 3 ostanich miesięcy (jesli pomagają regularnie).
5.Wypytałabym skąd miała na wykup mieszkania. Nawet jeśli synowie całość za nią zapłacili, to do dochodu nie możesz tego policzyć jako darowiznę, bo było to w czerwcu.
6. Poszłabym na wywiad, aby szczegółowo opytać i wziąć oświadczenie o stanie majątkowym.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 16 paź 2018, 10:08

1. Pani jest teraz właścicielką, ale jak to skontrolować czy PKP nadal jest zarządcą?
2. Wydatki: woda, śmieci, opłata na wspólnotę mieszkaniową za części wspólne.
3. Jeżeli chodzi o prąd jest tylko umowa. Faktury nie ma. Ale jeżeli Pani robi teraz tylko przelewy na konkretny numer konta? Jak wyliczyć stawkę ?;/
4. Syn jedynie opłaca za matkę opłaty, ze swojego konta. W tytule wpisana jest matka.
5. Co do wywiadu, jak Wy to praktykujecie? Kto u Was go przeprowadza?
Jeszcze jedno moje pytanie. Pani we wniosku wpisauje tylko siebie, konkubenta i syna. Jednak w mieszkaniu mieszka jeszcze innych dwóch synów, którzy podobno prowadzą osobne gospodarstwa domowe. Czy muszą być wpisani do wniosku czy bawić się w podziały procentowe wydatków i powierzchni? Dodam, ze w pomocy społecznej widnieje oczywiście rodzina 3-osobowa...
NowaFA2018
Referent

Napisano: 16 paź 2018, 10:22

NowaFA2018 pisze: Pani jest teraz właścicielką, ale jak to skontrolować czy PKP nadal jest zarządcą?
Czy posiada cos takiego jak "powiadomienie o wysokosci opłat" (różnie to się nazywa)?
Zazwyczaj te wydruki sa podpisane własnie przez zarządce, czyli przez tego, kto sprawuje administrację nad wspólnotą.
NowaFA2018 pisze:Jeżeli chodzi o prąd jest tylko umowa. Faktury nie ma. Ale jeżeli Pani robi teraz tylko przelewy na konkretny numer konta? Jak wyliczyć stawkę ?;/
Przecież pisałaś o sklepie :o . Jesli robi jednak przelew to na podstawie jakiegoś dokumentu (a prawdopodobnie jest nim faktura)musi znac kwote, prawda?
NowaFA2018 pisze:Syn jedynie opłaca za matkę opłaty, ze swojego konta. W tytule wpisana jest matka.
Weź oswiadczenie, tak czasami bywa, że matka nie ma internetu i syn/córka płaci ze swojego konta.
NowaFA2018 pisze:Co do wywiadu, jak Wy to praktykujecie? Kto u Was go przeprowadza?
Ten, kto jest upoważniony i posiada legitymację zgodną z rozporządzeniem :D
NowaFA2018 pisze:ednak w mieszkaniu mieszka jeszcze innych dwóch synów, którzy podobno prowadzą osobne gospodarstwa domowe. Czy muszą być wpisani do wniosku czy bawić się w podziały procentowe wydatków i powierzchni?
Oczywiście, że liczysz wszystkich. W DM uznaje się jedność gospodarstwa w jednym lokalu ( ostatnio przerabiałam to w SKO). Przecież zarzadca nie rozdzieli powierzchni na dwa gospodarstwa ani wydatków.
Maxima
VIP

Napisano: 16 paź 2018, 10:34

1. Mam Akt Notarialny, w którym jest napisane, że PKP sprzedaje Pani X lokal mieszkalny wraz ze wskazanym udziałem w nieruchomości wspólnej.
2. Powiem więcej, zna kwotę i zna ilość kWh. :mrgreen: Gdy zapytałam skąd się to bierze, Pani odpowiedziała mi, że robi przelew na "jakąś" nieokreśloną kwotę po czym dostaje smsa z kodem, który następnie wpija w licznik. Masakra...
3. Odnośnie wywiadów. W innych gminach praktykują zasadę, ze wywiady robią pracownicy socjalni, ponieważ osoba, która prowadzi DM nie ma wykształcenia do przeprowadzania wywiadów.
4. Ale co zrobić jeżeli w pomocy mają osobne? Czy w DM i pomocy może być inny skład ?
NowaFA2018
Referent

Napisano: 16 paź 2018, 11:33

NowaFA2018 pisze:1. Mam Akt Notarialny, w którym jest napisane, że PKP sprzedaje Pani X lokal mieszkalny wraz ze wskazanym udziałem w nieruchomości wspólnej.
ok, ale czy masz pisemną informację o opłatach do Wspólnoty? Kto ten dokument podpisał/wydał?
NowaFA2018 pisze:Powiem więcej, zna kwotę i zna ilość kWh. :mrgreen: Gdy zapytałam skąd się to bierze, Pani odpowiedziała mi, że robi przelew na "jakąś" nieokreśloną kwotę po czym dostaje smsa z kodem, który następnie wpija w licznik. Masakra...
To niech wystapi do zakładu energetycznego o przysłanie faktury. To nie problem. Można to przez internet lub telefonicznie załatwić.
NowaFA2018 pisze: Odnośnie wywiadów. W innych gminach praktykują zasadę, ze wywiady robią pracownicy socjalni, ponieważ osoba, która prowadzi DM nie ma wykształcenia do przeprowadzania wywiadów.
Do przeprowadzenia wywiadu nie trzeba mieć żadnego specjalnego wykształcenia. Może to zrobić każdy pracownik wyznaczony przez władze miasta i posiadający legitymacje.
NowaFA2018 pisze:Ale co zrobić jeżeli w pomocy mają osobne? Czy w DM i pomocy może być inny skład ?
Wiele jest takich przypadków. Inna ustawa jest o pomocy społ. a inna o DM.
Maxima
VIP

Napisano: 22 paź 2018, 12:21

1. Z tego co mówi Pani, robi opłatę do wspólnoty, ale na podstawie kartki papieru z numerem konta, którą otrzymała od innej Pani też tam zamieszkującej (która zajmuję się sprawami wspólnoty).
2. Dzwoniła do zakładu energetycznego, tam jej powiedzieli, że w związku z tym, ze ma licznik przedpłatowy tak jakby ona teraz ponosi wszystkie koszty tj. np. naprawy licznika i oni nie mają podstawy wydania jej faktury...
3. Czyli, jeżeli ta Pani nie ma podpisanej umowy najmu czy podnajmu powinna wpisać tych synów do wniosku?
NowaFA2018
Referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x