przyznanie dodatku na połowę domu - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 15 paź 2018, 8:44

Witam Wszystkich :)
Mam prośbę o pomoc … sytuacja wygląda następująco :(
Nie miałam jeszcze takowej i nie wiem jak postąpić. Zgłosiła się do mnie kobieta o przyznanie dodatku posiada dom o łącznej powierzchni 149 m2 ale chce oświadczyć, że mieszka tylko w połowie domu (jest to piętrówka a ona z rodziną zajmuje parter) o powierzchni 70,73 m2. Czy mogę przyznać w takiej sytuacji dodatek ? Jak udokumentować taką właśnie sytuację ? Nadmienię, że kobieta twierdzi, że ma akt własności ale nie ma w nim wypisanej powierzchni domu. Czy mogę opierać się tylko na jej wyliczeniach i oświadczenia czy mogę żądać zaświadczenia ze starostwa potwierdzającego ile ten dom ma metrów bądź jakiegoś innego zaświadczenia ? Bo dodatkowo jest to rodzina 4 osobowa i ich 70,73 m2 przekraczają powierzchnię normatywną 130% czyli muszą spełniać warunek K+P<60%. Jak Wy u siebie postępujecie w takich przypadkach ?
Z góry dziękuję za poświęcony czas :D
maniula
Stażysta
Od: 06 mar 2017, 11:58
Zajmuję się: dodatkami mieszkaniowymi

Napisano: 15 paź 2018, 14:12

maniula pisze:ma akt własności ale nie ma w nim wypisanej powierzchni domu
Skoro nie ma zarządcy lokalu, który potwierdzi dane zawarte we wniosku (w tym powierzchnię), więc wnioskodawca powinien udokumentować jaką powierzchnię ma dom a jaką powierzchnię zajmuje on sam (skoro twierdzi, że nie zajmuje całej). Jeśli będzie miała te dokumenty to resztę można bazować na oświadczeniu, którą część ona, a którą inna rodzina. Jeśli nie ma dokumentów to we własnym zakresie musi je zdobyć. W starostwie pewnie pobiorą opłatę (u nas tak jest). Ale co musi być, to musi być.
Jeśli rodzina 4-odobowa to przy powierzchni 70,73 m2 załapią się. Przecież 55 m2 + dopuszczalne 30% = 71,50 m2. Prawda? Więc powierzchnia pokoi i kuchni Cię nie interesuje. Dopiero, jakby przekroczyła 30 %, ale nie więcej niż o 50%.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 15 paź 2018, 14:37

Może się mylę, ale jakoś nie wierzę, że ten metraż tak się "udał". ;) Oprócz tego, że potrzeba tu w rzeczy samej jakiegoś dokumentu potwierdzającego powierzchnię, przydałby się też kolejny - umowa. Czy są tam części wspólne domu, z których korzystają obie rodziny? Jak z opłatami? Pewnie wszystkie są na tę właścicielkę, więc nie moglibyśmy ich liczyć w całości? Dużo pytań i tyleż samo wątpliwości.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 16 paź 2018, 9:06

Dziękuję bardzo za odpowiedź :) Wasza pomoc zawsze bezcenna :)
Poproszę Panią o dostarczenie stosownych i wyczerpujących dokumentów i wtedy podejdę do tematu jeszcze raz :?

Może nieczytelnie skonstruowałam pytanie ... przepraszam ... ale chodzi o dom piętrowy cały we własności tej Pani i tylko rodzina tej Pani zamieszkuje na dole tego domu. Nie wynajmują nikomu innemu góry budynku.

Faktycznie ornęłam się też w pisaniu metrów dla rodziny 4 osobowej i nie przekracza 30%.
maniula
Stażysta

Napisano: 16 paź 2018, 9:21

maniula pisze:Może nieczytelnie skonstruowałam pytanie ... przepraszam ... ale chodzi o dom piętrowy cały we własności tej Pani i tylko rodzina tej Pani zamieszkuje na dole tego domu. Nie wynajmują nikomu innemu góry budynku.
Hahahaha, dobre. No nie, tak to nie ma. Każdy by tak mógł zadeklarować, że mieszka akurat na takiej powierzchni, która pozwala uniknąć odmowy z tytułu nadmetrażu.

Poproś o dokument potwierdzający metraż, a następnie, wg mnie, odmowa z powodu nadmetrażu.
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 16 paź 2018, 9:39

Czyli nie ma takiej opcji, że pojadę na wywiad środowiskowy i stwierdzę, że faktycznie mieszkają tylko na dole tego domu (i na tą cześć się kwalifikują) a góra jest pustostanem ?
maniula
Stażysta

Napisano: 16 paź 2018, 9:49

maniula pisze:faktycznie mieszkają tylko na dole tego domu (i na tą cześć się kwalifikują) a góra jest pustostanem ?
W tej sytuacji policzyłabym metraż całego domu. Jednak, kiedy przedłożyliby umowę najmu lub użyczenia części domu to musiałabyś to wziąć pod uwagę.
Maxima
VIP

Napisano: 16 paź 2018, 10:09

maniula pisze:Czyli nie ma takiej opcji, że pojadę na wywiad środowiskowy i stwierdzę, że faktycznie mieszkają tylko na dole tego domu (i na tą cześć się kwalifikują) a góra jest pustostanem ?
Wg mnie nie ma takiej opcji. Litości. Na siłę nikt im nie dobudował piętra, sami sobie zbudowali i muszą ponosić konsekwencje luksusu. ;) Nie sądzę, że to pustostan, zresztą nawet gdyby, niczego to nie zmienia, liczyć trzeba te 149 m2.
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 16 paź 2018, 10:25

Krwawa pisze:Wg mnie nie ma takiej opcji.
Popieram. W mieszkaniu w bloku też można zamknąć jeden pokój i powiedzieć, że go nie użytkują, więc proszę go nie liczyć? ;)
Maxima
VIP

Napisano: 16 paź 2018, 10:51

Krwawa i Maxima dziękuję bardzo :)

Oczywiście macie rację i rozwiałyście moje wątpliwości.
maniula
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x