bardzoo problemowy petent
bardzoo problemowy petent
Petent uzyskał dochód i nie chce dostarczyć umowy o prace bo twierdzi że to jego prywatny dokument i nie jest do wglądu a zaświadczenie o zarobkach wysłał skanem brutto....Co mogę zrobić?
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: bardzoo problemowy petent
Wezwanie do dostarczenia dokumentów NA PIŚMIE z pouczeniem, że niedostarczenie skutkuje wstrzymaniem wypłaty świadczenia. Wstrzymasz mu to raz-dwa przyleci.
A muszę mieć umowę i zaświadczenie netto? Mamy na to jakiś art. Jest art. 13 pkt.16. W przypadku utraty dochodu lub uzyskania dochodu do wniosku należy dołączyć dokumenty potwierdzające ich
utratę lub uzyskanie oraz ich wysokość. Czym mam argumentować?
My bierzemy nie umowę a zaświadczenie o zarobkach netto za poprzedni miesiąc.
Ja bym mu wysłała pismo na podst.art.KPA do dostaczenia dokumentów w terminie 7 dni od chwili doręczenia i jeżeli nie dostarczy pozostawiłabym wniosek bez rozpatrzenia.
Ja bym mu wysłała pismo na podst.art.KPA do dostaczenia dokumentów w terminie 7 dni od chwili doręczenia i jeżeli nie dostarczy pozostawiłabym wniosek bez rozpatrzenia.
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Nooo, tym właśnie. To są właśnie te dokumenty, nie do zdobycia przez organ.kin pisze:A muszę mieć umowę i zaświadczenie netto? Mamy na to jakiś art. Jest art. 13 pkt.16. W przypadku utraty dochodu lub uzyskania dochodu do wniosku należy dołączyć dokumenty potwierdzające ich
Jaki dochód netto????? Dochód ma być zgodny z ustawą o świadczeniach rodzinnych!
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Jaki netto, dlaczego nie umowę?Iga2 pisze:My bierzemy nie umowę a zaświadczenie o zarobkach netto za poprzedni miesiąc.
Bez umowy nie ustalisz uzysku, bez ustalenia uzysku nie ustalisz miesiąca do przeliczenia.
Gdzie wy pracujecie??
Nooo, tym właśnie. To są właśnie te dokumenty, nie do zdobycia przez organ.
Jaki dochód netto????? Dochód ma być zgodny z ustawą o świadczeniach rodzinnych![/quote]
Czyli jaki? Po odliczeniu składek i podatku, tak?
Jaki dochód netto????? Dochód ma być zgodny z ustawą o świadczeniach rodzinnych![/quote]
Czyli jaki? Po odliczeniu składek i podatku, tak?
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
art. 2 pkt 1 ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dziecikin pisze: Czyli jaki? Po odliczeniu składek i podatku, tak?
nie jest tylko wrzucony, żeby ładnie wyglądało
warto zajrzeć do ustawy o świadczeniach rodzinnych
gdzie znajduje się art. 3 pkt 1 lit a
Wtedy pozostaje tylko:
zrozumieć, zapamiętać, stosować
- 6i9
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
kawa i ciasto, czemu odpowiadając ludziom na forum patrzysz na nich z góry, nie pamiętasz jak Ty zaczynałaś pracę przy świadczeniach rodzinnych? Od razu byłaś alfą i omegą? Trochę pokory. Masz zawsze wybór- nie odpowiadać na dane pytanie
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Z góry?
Raczej z dołu, zawalona papierami pod biurkiem prawie siedzę.
Nie mam czasu na głaskanie, może stąd to wrażenie
Edit: rzucam art. uprzedzam pytania a gdzie podstawa, jaki dochód brać
Poza tym sorry. Akurat to JEST podstawa. Pół roku stuka 500plusom, jak mogą tego nie wiedzieć?
Raczej z dołu, zawalona papierami pod biurkiem prawie siedzę.
Nie mam czasu na głaskanie, może stąd to wrażenie

Edit: rzucam art. uprzedzam pytania a gdzie podstawa, jaki dochód brać

Poza tym sorry. Akurat to JEST podstawa. Pół roku stuka 500plusom, jak mogą tego nie wiedzieć?
Oprócz bardzoo problemowy petent - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Prowizja sołtysów
Odwołanie- termin
świadczenie rehabilitacyjne i renta wypadkowa
Jak robicie?
renta rodzinna uchylelnie od kiedy
wniosek
zmiana sytuacji zyciowej
EMPATIA
skład rodziny
Sprawdzanie w Jednostkach Terenowych
może ktoś wie - KRUS
Proszę o pomoc