renta rodzinna uchylelnie od kiedy

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
globb
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

renta rodzinna uchylelnie od kiedy

Post autor: globb »

decyzją z paździrnika przyznano rentę rodzinną na dziecko od 1 września(zgon ojca) należność za wrzesień wraz z świadczeniem za październk ma być wypłacona chyba w pażdzierniku. jak i od kiedy to doliczyć?
Awatar użytkownika
6i9
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: renta rodzinna uchylelnie od kiedy

Post autor: 6i9 »

Jak wyrównanie będzie w X/2016 to doliczasz dochód za XI/2016 i wstrzymujesz ewentualnie od XII/2016
Gość

Post autor: Gość »

dokładnie tak jak pisze mgmg
globb
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Będzie właśnie niestety wstrzymanie, na podstawie art. 18 ust. 6, dobrze myślę? w decyzji jest wyszczególniona wysokość renty za wrzesień i październik i na końcu jest napisane żę wysokość świadczenia do wypłaty wynosi miesięcznie 820 zł, więc to jeseten dochod za listopad, tak? doświadczona koleżanka, wiedząc to co napisałam, mówi ze uchylenie od listopada :roll: trudno mi się z nią porozumieć, więc dowiedziałam się że od listopada uchylenie i koniec, taki to już typ :mrgreen: no więc w końcu jak to jest?
Gość

Post autor: Gość »

Uchylenie owszem, ale od grudnia, bo możesz doliczyć dopiero dochód za listopad jak ci przyniesie w grudniu (oczywiście jeżeli spłata renty będzie w październiku)
Awatar użytkownika
6i9
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

W uzysku renty rodzinnej patrzysz kiedy faktycznie kobieta otrzymała pierwsze pieniądze, w Twoim przypadku jest to X/2016 więc jest to pierwszy m-c od uzyskania dochodu więc musisz doliczyć dochód za drugi m-c czyli XI/2016 i jeżeli jest przekroczenie to uchylenie prawa do świadczenia od XII/2016
globb
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

co mi musi przynieść w grudniu? na dzień dzisiejszy widziałam decyzję i dowiedziałam się od tej Pani, że czeka na pieniądze (tak w sumie wynika z tej decyzji), ale jak to mam potwierdzić, kiedy jej ta kasa wpłynie na konto, oświadczenie? na co się powołać(jak podstawa prawna) w dyskusji z koleżanką(która jest bardzo doświadczona i którą w gruncie rzeczy lubię, żeby nie poczuła się urażona :roll: ?
Awatar użytkownika
6i9
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Postawa prawna to art. o uzyskaniu dochodu z renty i tyle. Weź oświadczenie od kobiety kiedy jej wypłynie tak kasa na konto i dolicz jej kwotę z decyzji za XI
Awatar użytkownika
6i9
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

ksero decyzji w teczkę
inga1

Post autor: inga1 »

globb pisze:co mi musi przynieść w grudniu? na dzień dzisiejszy widziałam decyzję i dowiedziałam się od tej Pani, że czeka na pieniądze (tak w sumie wynika z tej decyzji), ale jak to mam potwierdzić, kiedy jej ta kasa wpłynie na konto, oświadczenie? na co się powołać(jak podstawa prawna) w dyskusji z koleżanką(która jest bardzo doświadczona i którą w gruncie rzeczy lubię, żeby nie poczuła się urażona :roll: ?
Skąd ja to znam :roll:
Też mam bardziej doświadczone koleżanki które jak im coś mówię (czytając np to forum) twierdzą, że absolutnie tak nie jest i to one mają rację....i że na forum to nic się dobrego dowiedzieć nie można bo tam każdy pisze co chce ;)

A co do Twojego problemu to jest tak, jak już było napisane.
Jak w październiku dostanie wypłacone z wyrównaniem, to bierzesz kwotę która otrzyma w listopadzie i uchylasz od grudnia.
ODPOWIEDZ