Bariery architektoniczne - kryteria - PFRON - zadania powiatów

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 22 lut 2017, 9:09

Czy macie jakieś kryteria co do przyznawania??? kto pierwszy ten lepszy?? przydałoby mi się kilka podpowiedzi bo nie wiem jak wybrnąć
pcprkolb
Referent
Od: 07 kwie 2014, 14:02
Zajmuję się:

Napisano: 22 lut 2017, 9:55

ja robię tak:
wnioski przyjmuje od stycznia, w marcu lub kwietniu będę rozpatrywał, zależy kiedy mi zatwierdzą budżet i jak się wyrobię z wizjami u wnioskodawców; przez te 4 miesiące uzbiera się tyle wniosków, że budżet na pierwszej komisji zostanie całkowicie rozdysponowany i zawsze braknie na wszystkie wnioski;
więc, ja sobie dziele wnioski na grupy: dzieci, wózkowicze i leżący, osoby z chodzikiem i balkonikiem, osoby o 2 kulach, osoby o jednej kuli, samodzielnie poruszający się (tak w skrócie); w tych 5 grupach segreguje wnioski pod względem czy osoba samotna czy nie, jaki dochód na osobę - osoby samotne przed tymi z rodzinami, i od najniższego dochodu kolejność;

Te moje zasady są napisane w protokole po komisji i jakoś to co roku wychodzi, wydaje mi się, że sprawiedliwie.

Później w ciągu roku, jeśli zostaje kasa z rozliczeń, ktoś zrezygnuje lub coś innego, biorę z powrotem wszystkie wnioski (te co były złożone przez pierwsze 4 miesiące i te nowsze) i robię to samo co na pierwszej komisji, bo przecież jakiś wózkowicz może złożyć np. w czerwcu i dostać dofinansowanie (jeśli będą środki)
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Napisano: 22 lut 2017, 14:26

no to nie do konca dobrze, poniewaz wnioski rozptruje sie w 30 dni i wniosek raz rozpatrzony nie moze byc kolejny raz rozpatrywany, nie tworzy sie kolejek wnioskow.
Gość

Napisano: 22 lut 2017, 14:52

wiem, znam tę opinię Biura, ale my od lat tak robimy i nie wyobrażam sobie aby mi ktoś składał kilka razy wniosek (ta sama) aż trafi na okres kiedy będą pieniądze, takie rozwiązanie byłoby mega utrudnieniem dla osób niepełnosprawnych oraz dla nas samych

a Wy/Ty tak robisz?
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor

Napisano: 23 lut 2017, 8:31

Ja robię tak jak Tomek
Mixi
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 07 wrz 2016, 13:16
Zajmuję się:

Napisano: 23 lut 2017, 9:21

w sumie to i ja robiłem podobnie. a co myślicie o wprowadzeniu kryterium: w pierwszej kolejności wnioski osób w wieku aktywności zawodowej?? Wiem, że to dyskryminacja osób starszych, ale... po pierwsze każda "segregacja" to dyskryminacja, po drugie sama nazwa ustawy mówi o rehabilitacji zawodowej i społecznej (a więc prędzej osoby w wieku aktywności zawodowej), a po trzecie duża część osób starszych, którym robi się łazienkę szybko umiera - młodsi dłużej by skorzystali. Może mój punkt widzenia nie jest zbyt dobry, ale chyba nie ma idealnego rozwiązania :/
pcprkolb
Referent
Od: 07 kwie 2014, 14:02
Zajmuję się:

Napisano: 23 lut 2017, 10:41

idealnego nie ma i nie będzie, zawsze ktoś będzie pokrzywdzony, ja tez patrzę na wiek i jak mam do wybory 50latka czy 80latka to wybieram młodszego, poza tym PFRON po zmianach kładzie nacisk na rehabilitację zawodową, więc Twój pomysł jak dla mnie jest OK :)
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor

Napisano: 24 lut 2017, 10:51

Tomasz1981 pisze:wiem, znam tę opinię Biura, ale my od lat tak robimy i nie wyobrażam sobie aby mi ktoś składał kilka razy wniosek (ta sama) aż trafi na okres kiedy będą pieniądze, takie rozwiązanie byłoby mega utrudnieniem dla osób niepełnosprawnych oraz dla nas samych

a Wy/Ty tak robisz?
My tak robimy. Dzwonimy do wnioskodawcy i prosimy aby złożył sam wniosek. Zaświadczenie lekarskie oraz inne dokumenty kopiujemy i oryginały przekładamy do nowego wniosku a kopie potwierdzone za zgodność wkładamy do tego poprzedniego.
wolfnash
Awatar użytkownika
Referent
Od: 02 mar 2016, 10:36
Zajmuję się: Rehabilitacja społeczna, WTZ, AS i wszytko co dorzucą w tym zakresie.

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x