Dzień dobry,
Proszę o radę i odpowiedź. Osoba niepełnosprawna złożyła faktury, których skan załączam. Obie faktury obejmują zakup pieluch droższych i tańszych. Dylemat się pojawia która faktura jest rozpisana poprawnie. Bardzo proszę o wsparcie. Pozdrawiam
ja miałam kiedyś taka fakturę i odesłałam osobę do poprawy faktury do apteki, bo moim zdaniem taka faktura sugeruje, ze "opieka" dopłaciła do limitu 27 zł (30% zawsze dopłaca DPS dla swojego mieszkańca). Drugiej faktury nie rozumiem, NFZ zapłacił niższa kwotę bo pieluchomajtki były tańsze niż limit cenowy? a jak ma na zleceniu do tej faktury, gdzie kwotę rzeczywista wynosiła 111 złotych? Może dodatkowo wnioskodawca bez refundacji NFZ dokupił sobie jeszcze pieluchomajtek, ciężko mi powiedzieć bez zlecenia. A czy wnioskodawca jest mieszkańcem Domu Pomocy Społecznej?
my w sumie przyjmujemy takie faktury bo wiemy ze dana osoba nie jest mieszkańcem DPS, a niektóre apteki z marszu wszystkim tak wypisują.
Jeśli chodzi o drugą fakturę to już tłumaczę...
Pierwsza pozycja obejmuje 30 sztuk droższych pieluch, apteka podzieliła 63 z NFZ i do tej pozycji przyznała refundację 31,50.
Pozycja 2 i 3 obejmuje 30 sztuk tańszych pieluch od których apteka policzyła 70 %.
Stąd refundacja niższa niż 63 zł.
I tu mam pytania czy apteka poprawnie rozbiła refundację? czy powinna przyznać z ogólnej wartości faktury kwotę 63 zł? Proszę o odpowiedź
a co do DPS i tych dodatkowych rozpisek u mnie też są takie przypadki, że dopłaca opieka czy DPS jak osoba nie jest w DPS i tak zostawiamy, oczywiście refundując całość