Becikowe - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 14 sie 2014, 13:05

Mam problem pomóżcie go rozwiązać. Przychidz do mnie chłopak po becikowe i zr na dziecko, wszystko było by dobrze tylko, żę nie jest ze swoja dziewczyna po ślubie a mało tego ona ma 17 lat, i co terazz? może wziąć on na siebie i tylko jako członek rodziny ja dopisać i jako matka dziecka, wiadomo ze ona nie ma jeszcze swojego dowodu to jakie dokumenty od niej wziać?
zochagops

Napisano: 14 sie 2014, 14:15

Jeżeli dziewczyna ma 17 lat i nie mają ślubu to ona nie ma pełnej zdolności do czynności prawnych i ten chłopak nie jest wpisany jako ojciec dziecka, więc on nie może złożyć wniosków.
ja1

Napisano: 14 sie 2014, 14:37

przecież to jego dziecko i wszedzie jest wpisany jako ojciec, to dlaczego nie moze pobrac na sibie tego becikowego jak jest pełnoletni
zochagops

Napisano: 14 sie 2014, 14:53

akt urodzenie będzie normalnie wypisany, tj. będzie wpisany ojciec i matka dziecka tak jak przy osobach pełnoletnich
klawiatura
Awatar użytkownika
Praktykant
Od: 21 maja 2014, 11:02
Zajmuję się:

Napisano: 14 sie 2014, 14:54

naprawde "wszedzie" jest wpisany ? to znaczy mieli sprawe w sadzie?
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 14 sie 2014, 15:00

zochagops pisze:przecież to jego dziecko i wszedzie jest wpisany jako ojciec, to dlaczego nie moze pobrac na sibie tego becikowego jak jest pełnoletni
Jesli matka jest niepełnoletnia, to żeby on był wpisany jako ojciec w akcie urodzenia, musiałoby byc przeprowadzone postępowanie w sprawie ustalenia ojcostwa. Weź odpis zupełny aktu urodzenia i upewnij się czy faktycznie w świetle prawa on jest ojcem. Jesli tak, to oczywiście może on złożyć wniosek, w przeciwnym razie albo małoletnia matka za zgodą przedstawiciela ustawowego, albo opiekun prawny dziecka, jeśli został ustalony.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x