do madrych o co chodzi - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 14 sie 2014, 12:54

stara sprawa ( prowadziła moja poprzedniczka) dotyczy zasiłku pielęgnacyjnego. Kobieta złożyła wniosek o ZP, decyzja pozytywna z 2009 roku. Potem okazał się że kobieta pobiera dodatek pielęgnacyjny do emerytury. Poszło zawiadomienie o wszczęciu postępowania administracyjnego w sprawie uchylenie decyzji przyznającej ZP. Potem decyzja uchylająca. Następnie decyzja o zwrot (bez wszczęcia). Kobieta złożyła podania o umorzeni ale dostała decyzję odmowną. Od decyzji omownej odwołała się (2012 roku). Sprawa poszła do SKO i cisza. Teraz SKO przysłało zawiadomieni że zostało wszczęte z urzędu postępowanie w sprawie stwierdzenia nieważności decyzji uchylającej (rażące naruszenie prawa - art 156 §1 pkt 2 kpa.
O co im chodzi?
mala01

Napisano: 14 sie 2014, 13:07

podejrzewam, że chodzi im o to co napisali w uzasadnieniu...
anilak

Napisano: 14 sie 2014, 13:14

SKO napisało tylko że w sprawie zachodzi prawdopodobieństwo wydania decyzji z rażącym naruszeniem prawa przytoczyli artykuł i kropka. Ani słowa więcej. Przejrzałam akta terminy są zachowane. I dalej nic nie wiem
mala01

Napisano: 14 sie 2014, 14:58

ale napisali, która decyzja została wydana z naruszeniem KPA bo może skasują Ci wszystkie decyzje negatywne dla interesanta począwszy od uchylającej
klawiatura
Awatar użytkownika
Praktykant
Od: 21 maja 2014, 11:02
Zajmuję się:

Napisano: 14 sie 2014, 15:02

może podstawę prawną posprawdzaj...
milkaaa

Napisano: 14 sie 2014, 15:06

mala01 pisze:stara sprawa ( prowadziła moja poprzedniczka) dotyczy zasiłku pielęgnacyjnego. Kobieta złożyła wniosek o ZP, decyzja pozytywna z 2009 roku. Potem okazał się że kobieta pobiera dodatek pielęgnacyjny do emerytury. Poszło zawiadomienie o wszczęciu postępowania administracyjnego w sprawie uchylenie decyzji przyznającej ZP. Potem decyzja uchylająca. Następnie decyzja o zwrot (bez wszczęcia). Kobieta złożyła podania o umorzeni ale dostała decyzję odmowną. Od decyzji omownej odwołała się (2012 roku). Sprawa poszła do SKO i cisza. Teraz SKO przysłało zawiadomieni że zostało wszczęte z urzędu postępowanie w sprawie stwierdzenia nieważności decyzji uchylającej (rażące naruszenie prawa - art 156 §1 pkt 2 kpa.
O co im chodzi?
Możliwości jest kilka.
1. Uchybienia formalne- brak możliwości uchylenia decyzji z mocą wsteczną, co zapewne miało miejsce w tej sprawie.
2. Błędy merytoryczne, czyli np. orzekanie o braku uprawnień do ZP za okres sprzed wydania decyzji ZUSowskiej.
Tak czy inaczej wkrótce się przekonasz. Daj nam wtedy znać, o co poszło.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x