opiekunie faktycznym dziecka - oznacza to osobę faktycznie opiekującą się dzieckiem, jeżeli wystąpiła z wnioskiem do sądu rodzinnego o przysposobienie dziecka;
art.15b ust.3 Wniosek o wypłatę jednorazowej zapomogi składa się w terminie 12 miesięcy od dnia narodzin dziecka, a w przypadku gdy wniosek dotyczy dziecka objętego opieką prawną, opieką faktyczną albo dziecka przysposobionego - w terminie 12 miesięcy od dnia objęcia dziecka opieką albo przysposobienia nie później niż do ukończenia przez dziecko 18. roku życia. Wniosek złożony po terminie organ właściwy pozostawia bez rozpoznania.
Jest napisane tylko że na czas trwania postępowania umieścić małoletnią, powinniśmy wystąpić do sądu z wnioskiem czy został złożony wniosek o przysposobienie dziecka.
No to możesz mieć też do czynienia z opiekunem prawnym dziecka. Musisz ustalić dokładnie ale ja bym nie pisał do sądu tylko prosiłbym o wyjaśnienia wnioskodawcę. Tak czy siak świadczenie pewnie będzie się należało.
No właśnie nie wiem, jak dla mnie będzie odmowa. Osoba sprawująca funkcję rodziny zastępczej nie jest osobą uprawnioną do becikowego w rozumieniu przepisów ustawy o świadczeniach rodzinnych. Tu mam problem.