Becikowe- akt urodzenia dziecka - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 26 sty 2011, 14:25

Witam
Koleżanka starając się o wypłatę becikowego w Ośrodku Pomocy Społecznej musiała zostawić odpis skrócony aktu urodzenia dziecka. Czy pracownik prawidłowo postąpił żądając pozostawienia tego dokumentu czy nie powinien dokonać kserokopii aktu urodzenia dziecka a koleżance oddać odpis skrócony aktu urodzenia. Kolejne dwa odpisy pozostały w innych instytucjach. Wiem. że odpisy aktu urodzenia są wydawane bez opłat ale dziecko urodziło się poza gminą w którym zameldowani są rodzice i dziecko i otrzymanie kolejnego odpisu aktu urodzenia stanowi problem - chodzi o czas.
Będę ogromnie wdzięczna za podanie podstawy prawnej regulującej tą kwestię :-) Dziękuję :-)
~AMI

Napisano: 26 sty 2011, 14:29

dla celów pomocy społecznej czy do świadczeń rodzinnych, becikowego taki akt jest wydawany bezpłatnie dlatego my bierzemy odpis aktu urodzenia i nie kserujemy.
~ola

Napisano: 26 sty 2011, 14:31

.
~.

Napisano: 26 sty 2011, 14:53

Czyli rozumiem, że to wynika ze stosownych przepisów. A czy mogę prosić o podstawę prawną będę wdzięczna :-)
~AMI

Napisano: 26 sty 2011, 14:57

Rozporządzenie Ministra Polityki Społecznej z dnia 2 czerwca 2005 w sprawie sposobu i trybu postępowania w sprawach o świadczenia rodzinne &2 ust. 2 pkt 2 gdzie do wniosku dołącza się skrócony odpis aktu urodzenia dziecka
~ola

Napisano: 26 sty 2011, 15:46

bez przesady ja swój akt urodzenia jak potrzebuje załatwiam zawsze za pośrednictwem poczty polskiej, mieszkam od urodzenia jakieś 350 km od miejsca urodzenia, po wysłaniu podania mam akt urodzenia najpóźniej 14 dni po nadaniu listu
nowa
Starszy referent
Od: 10 lis 2006, 12:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x