ja do becika nie biorę jak matka mówi, że sama wychowuje dziecko ( chyba, ze to mężatka )
w zr mamy zapis art. 7 pkt 5 , przy beciku brak takiego zapisu
Tyle komentarzy, a tylko jedna ewalu zauważyła sens.
Komunikat potwierdza tylko to co jest napisane w ustawie.
Nie wprowadza nic nowego.
W oparciu o który przepis chcielibyście odmówić becikowego osobie, która deklaruje samotne wychowanie i wprost mówi, że nie ma alimentów od ojca dziecka. Co więcej, nie zamierza ich zasądzać.
No bo przecież nie art. 7 ust. 5, który dotyczy ZR.
Kiedy dostałem tego maila, zastanawiałem się, po co. Bo nawet nie wpadłem na to, żeby się nad tym zastanawiać.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
ale zaraz, zaraz.. ok, rozumiem sytuacje, w której ojciec dziecka jest mężem to musi wpisać, a wszystkie inne przypadki typu: przyjdzie i powie \"samotnie wychowuje sobie dziecko, nie mam kontaktu z ojcem dziecka, itp.\" a dziecko uznane to nei wpisuje sobie? bez sensu. Chciazby z definicji rodziny wynika, ze do członków rodziny zalicza się rodziców dzieci, więc on jako rodzic dziecka jest czlonkiem rodziny, we wniosek wpisujemy czloków rodziny, czyli jego tez.. no jak inaczej?
Ale ustawa definiuje również osobę samotnie wychowującą dziecko - oznacza to pannę, kawalera, wdowę, wdowca, osobę pozostającą w separacji orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu, osobę rozwiedzioną, chyba że wychowuje wspólnie co najmniej jedno dziecko z jego rodzicem.
Jeśli zatem osoba jest stanu wolnego i nie wychowuje ani jednego dziecka z jego rodzicem, to nie podstaw do żądania by wpisała do składu rodziny drugiego rodzica ani przedstawiała jego dochodu.
Definicja rodziny raz jeszcze. Nie ma w niej wyłączenia, iż do składu rodziny nie zalicza się rodzica zobowiązanego tytułem wykonawczym do alimentów. Skoro tak, to rozumiem, że nawet gdy osoba ma zasądzone alimenty, to Ty ja do składu rodziny ujmujesz, tak?
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett