Jako że niedawno moja córka przyszła na świat to chciałem złożyć dokumenty na jednorazowego tysiączka. Człowiek kumaty więc wszelkie dokumenty przygotowałem, idę do OPS w mieście i chcieli ode mnie dokumentu potwierdzającego miejsce zamieszkania (zameldowany jestem w sąsiedniej gminie). Mówię dla kobiety, że nie mam żadnego dokumentu, nie jestem zameldowany czasowo a wynajmuję mieszkanie na podstawie ustnej umowy. Również zwróciłem fakt, że zarówno w ustawie jak i rozporządzeniu (tak palnąłem na początku) nie ma takiego zapisu. To mi kobieta coś wyczytała, że mam przedstawić taki dokument (miała jakieś ksero papierów, pozaznaczane markerem ale nie zapytałem się jaki to art z jakiej ustawy). Zdenerwowałem się, kwity wziąłem i wyszedłem, pojechałem do OPS gdzie jestem zameldowany i tyle.
Ale pytanie- czy rzeczywiście jest jakiś przepis, który mówi o tym wymogu? Oczywiście, jest zapis że można żądać innych dokumentów ale skoro nie mam nic to jest też coś takiego jak oświadczenie pod odpowiedzialnością karną. Przeczytałem ustawę jak i rozporządzenie i nic nie znalazłem odnośnie dokumentów dot. zamieszkiwania. Robić burę?