"Becikowe"- dokument potwierdzający zamieszkanie? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 29 gru 2016, 10:13

Witam

Jako że niedawno moja córka przyszła na świat to chciałem złożyć dokumenty na jednorazowego tysiączka. Człowiek kumaty więc wszelkie dokumenty przygotowałem, idę do OPS w mieście i chcieli ode mnie dokumentu potwierdzającego miejsce zamieszkania (zameldowany jestem w sąsiedniej gminie). Mówię dla kobiety, że nie mam żadnego dokumentu, nie jestem zameldowany czasowo a wynajmuję mieszkanie na podstawie ustnej umowy. Również zwróciłem fakt, że zarówno w ustawie jak i rozporządzeniu (tak palnąłem na początku) nie ma takiego zapisu. To mi kobieta coś wyczytała, że mam przedstawić taki dokument (miała jakieś ksero papierów, pozaznaczane markerem ale nie zapytałem się jaki to art z jakiej ustawy). Zdenerwowałem się, kwity wziąłem i wyszedłem, pojechałem do OPS gdzie jestem zameldowany i tyle.

Ale pytanie- czy rzeczywiście jest jakiś przepis, który mówi o tym wymogu? Oczywiście, jest zapis że można żądać innych dokumentów ale skoro nie mam nic to jest też coś takiego jak oświadczenie pod odpowiedzialnością karną. Przeczytałem ustawę jak i rozporządzenie i nic nie znalazłem odnośnie dokumentów dot. zamieszkiwania. Robić burę? :D
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 02 cze 2016, 10:23
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 29 gru 2016, 10:23

no ja na wstepie zapytalabym pania czy zna art. 25 kodeksu cywilnego, ktory okresla co to jest miejsce zamieszkania...i ze wpisales we wniosku adres wlasnie tego swojego miejsca zamieszkania co potwierdziles podpisami we wniosku, gdzie oswiadczyles ze wszystko co w tym wniosku wpisales jest prawda a ty jestes swiadomy odpowiedzialnosci karnej , jesli pani zazada od ciebie na pismie innego dokumentu potwierdzajacego zamieszkanie w tym miejscu to niech wskaze ci rowniez co to ma byc za dokument i na podstawie jakiego pzrepisu wlasnie taki - bo kodeks cywilny nic nie mowi o tym,zeby miejsce zamieszkania bylo zalezne od jakiegos meldunku czy czego tam...jak chce to mzoesz jej dolozyc jeszcze jedno swoje oswiadczenie na odrebnej kartce,jesli nie wystarcza jej to we wniosku, ze wskazane przez ciebie we wniosku miejsce zamieszkania jest naprawde twoim miejscem zamieszkania:)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 29 gru 2016, 10:47

Wskazała mi dokument- umowa najmu mieszkania. No ale ja nie z tych co się nie znają to jej powiedziałem, że zawarłem ustną umowę która też jest wiążąca (czemu mam taką to nieważne, ważne że mieszkam ;) ). To ta do mnie dalej że chce taki dokument :lol: . Śpieszyło mi się dosyć więc na dłuższą dyskusję nie miałem czasu.

I tak właśnie wygląda rzeczywistość urzędnicza...
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor

Napisano: 29 gru 2016, 11:11

to już nawet nie jest zabawne, to jest tragiczne...
co się dziwić ludziom, że mają o urzędnikach taką a nie inną opinię..
ss
Starszy referent
Od: 06 sty 2010, 9:43
Zajmuję się:

Napisano: 29 gru 2016, 11:36

Ustawa o świadczeniach rodzinnych nie definiuje pojęcia "miejsce zamieszkania", tym samym należy je rozumieć zgodnie z ogólną definicją tego terminu, zawartą w przepisach kodeksu cywilnego, który w art. 25 stanowi, że miejscem zamieszkania osoby jest miejscowość, w której osoba ta przebywa z zamiarem stałego pobytu, przy czym ustalenie tego zamiaru powinno być oparte o kryteria zobiektywizowane.

O zamieszkiwaniu w jakiejś miejscowości można mówić więc wówczas, gdy występujące okoliczności pozwalają przeciętnemu obserwatorowi na wyciągnięcie wniosków, że określona miejscowość jest głównym ośrodkiem aktywności życiowej danej dorosłej osoby fizycznej. Należy jednocześnie zauważyć, że samo zameldowanie będące kategorią prawa administracyjnego, nie przesądza o miejscu zamieszkania w rozumieniu prawa cywilnego. Na prawną konstrukcję miejsca zamieszkania składają się zatem dwa elementy: przebywanie w sensie fizycznym w określonej miejscowości oraz wola, zamiar stałego pobytu, przy czym oba te elementy muszą występować łącznie. Sam zamiar stałego pobytu w danej miejscowości nie stanowi o zamieszkaniu, lecz musi być połączony z przebywaniem w danej miejscowości i to z takim przebywaniem, które ma cechy założenia tam ośrodka swoich osobistych i majątkowych interesów.
pawel.w

Napisano: 29 gru 2016, 12:16

W styczniu będę miał urlop to wezmę ustawę i rozporządzenie w rękę i niech mi pokazuje ten art co wyczytała :D . Tak dla zasady pragnę przedyskutować z nią ten temat.
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor

Napisano: 29 gru 2016, 12:34

voodoo pisze:W styczniu będę miał urlop to wezmę ustawę i rozporządzenie w rękę i niech mi pokazuje ten art co wyczytała :D . Tak dla zasady pragnę przedyskutować z nią ten temat.
brawo! nagraj wizytę ;)
ss
Starszy referent
Od: 06 sty 2010, 9:43
Zajmuję się:

Napisano: 29 gru 2016, 12:48

Z tym że musiałbym o tym poinformować i zapytać o zgodę jeśli chciałbym to rozpowszechniać ;) . Nie jestem dziennikarzem hehe.
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor

Napisano: 29 gru 2016, 13:28

Hmmm... zrób eksperyment i zadzwoń do właściwego UW jako wnioskodawca z informacją, że wniosku nie chcieli od Ciebie przyjąć podając namiary na nich.
Ciekawe jak wtedy za drugim razem będą Cię obsługiwać.

Swego czasu pomagałem (składałem) rodzinie w Warszawie składać wniosek o 500+ i ZR to powiem Ci, że potrafią wymyślać bzdety Ci nasi koledzy i koleżanki po fachu :lol:

P.S. ciekawe czy osoby z tamtego OPSu czytały ten temat i czy w ogóle korzystają z forum :D
Bo ewentualnie możesz sypnąć tekstem: "Wiesz kim jestem? Nie? To Ci powiem, jestem voodoo z forum portalu ops.pl" :lol:
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 29 gru 2016, 13:40

Już widzę tą sytuację, jeszcze podobnym głosem :D
Obrazek
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor