bezdomna ale z dochodem - czy to problem ops? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 17 lis 2017, 10:28

Mam kobietę, która posiada własny dochód - tj. rentę socjalną i zasiłek pielęgnacyjny - razem ok. 750 zł. Jest to osoba bezdomna, mieszka w różnych melinach itp. miejscach. W lecie jakoś sobie radzi ale w zimie przychodzi by jej załatwiać schronisko. Oczywiście najlepiej takie,żeby nie musiała za nie płacić. Co mam z nią zrobić? Czy ośrodek musi wydać takiej osobie skierowanie do noclegowni? I opłacać za nią schronisko?
mamala
Starszy referent
Od: 24 lut 2017, 9:47
Zajmuję się: ps,św, stypendia

Napisano: 17 lis 2017, 10:48

a na jakiej podstawie chciałabyś jej odmówić. pewnie że trzeba skierować ją do schroniska. Z odpłatności za pobyt są zwolnione osoby mające dochód poniżej kryterium dochodowego. Sytuacja twoja jest uzależniona od sytuacji gminy, mianowicie czy macie podjętą uchwałę odnośnie finansowania pobytu w schroniskach?
ewkaa
Stażysta
Od: 09 lut 2017, 9:31
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 17 lis 2017, 11:54

mój kier stoi na stanowisku,że jak ma swój dochód - to my nie musimy pośredniczyć w tej sprawie- bo może sobie we własnym zakresie wynająć pokój
mamala
Starszy referent

Napisano: 17 lis 2017, 12:50

Ja mam pytanie w podobnej sprawie ale chodzi konkretnie o noclegownię prowadzoną przez Ośrodek Pomocy Społecznej?
Zgodnie z art. 48 a ustawy: "Pomoc przyznawana w formie tymczasowego schronienia w ogrzewalni lub noclegowni nie wymaga przeprowadzenia rodzinnego wywiadu środowiskowego oraz wydania decyzji administracyjnej, a wydatki poniesione za udzieloną pomoc nie podlegają zwrotowi".
Czy w przypadku osób, które posiadają dochód powinno pobierać się opłatę od osoby umieszczonej w noclegowni?
Nena75
Stażysta
Od: 14 mar 2017, 8:19
Zajmuję się: PS

Napisano: 17 lis 2017, 13:11

mamala pisze:mój kier stoi na stanowisku,że jak ma swój dochód - to my nie musimy pośredniczyć w tej sprawie- bo może sobie we własnym zakresie wynająć pokój
to że ma swój dochód oznacza tylko tyle że jest w stanie dopłacać do schronienia, a dokumentacje powinniście wy załatwić, tym bardziej że jest to osoba bezdomna nie mająca miejsca pobytu. My nie mamy podjętej uchwały, ale zazwyczaj ustalamy jak przy dps-ie, że osoba ze swojego dochodu płaci 70% a my resztę, albo płaci całość jak dochód przekracza kryterium
Agniecha2
Starszy referent
Od: 22 mar 2016, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 17 lis 2017, 13:22

Jak zamarznie gdzieś w miejscu niemieszkalnym, tłumaczenie "mogła sobie wynająć pokój" może niektórym nie wystarczyć i wywołać całą serię niewygodnych pytań z różnych stron, typu: "W jaki sposób pomogliście jej ten pokój wynająć? W ogóle można u was znaleźć pokój za takie pieniądze, żeby było ją stać? Pomogliście jej tego pokoju szukać? Upewniliście się, że w jakimś zamieszkała?" itp. I to przy założeniu, że nie wnioskowała o schronienie w schronisku. Bo jeśli zawnioskowała, a wy odmówiliście, macie prze...ne, ponieważ, jak słusznie zauważyła ewkaa,na jakiej niby podstawie chcielibyście odmówić? Schronienie najpierw się zapewnia, a potem pracuje się z klientem nad usamodzielnieniem. Gdyby z założenia nie przyjmować do schronisk ludzi, których dochód przekracza kryterium, to po pierwsze, niepotrzebne byłyby uchwały o odpłatności za pobyt, a po coś się je jednak uchwala. A po drugie, byłoby co sezon dużo więcej trupów.
jerzozwierz
Referent
Od: 17 sty 2006, 23:22
Zajmuję się:

Napisano: 17 lis 2017, 13:58

sama to wiem ale z nią nie jest łatwa praca- kilkakrotnie umieszczaliśmy ja w różnych schroniskach- wytrzymywała najwyżej dwa- trzy dni - albo łamała regulamin albo sama rezygnowała i teraz nigdzie nie chcą jej przyjąć a oprócz tego wolała prysnąć niż dopłacać jakąkolwiek kwotę
mamala
Starszy referent

Napisano: 17 lis 2017, 14:55

napisze brzydko... zrób sobie dupokryjkę. Zawrzyj kontrakt socjalny skieruj do schroniska. Czy ona tam będzie czy nie to już pozostaw do jej decyzji. Ale ty musisz ją zabezpieczyć w okresie zimowym żeby później w razie co nikt nie miał ci nic do zarzucenia. A kontrakt wg nowych przepisów i tak trzeba spisać więc masz narzędzie żeby od niej wyegzekwować jakieś poczynania względem poprawienia sytuacji bytowej . :)
ewkaa
Stażysta
Od: 09 lut 2017, 9:31
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 22 lis 2017, 22:49

A ja mam problem taki: od zeszłego roku mamy w OPS osobę w schronisku dla bezdomnych bez dochodu, przyznajemy celówki na schronienie ( 720 ZŁ) + okresówki bo tak wnioskuje. W X/17 uzsykuje nagle dochód 1500 zł z pracy dorywczej, przekracza zatem kryterium. Zwraca się do OPS o częściowe dofinansowanie kosztów schronienia. Czy przyznać specjalny celowy? nie mamy uchwały dot. przekraczania dochodu a odpłatności za schronisko ale chyba taką podejmiemy.Tylko nie wiem jak z tą uchwałą, bo te co znalazłam to odpłatność w przedziale 100-150% wynosi np 20 lub 30 % do stawki za osobodzień a tu piszecie o 70?
Gwiazdeczka
Praktykant
Od: 22 lis 2017, 22:36
Zajmuję się: pr socjalny

Napisano: 23 lis 2017, 8:48

Czemu 100 - 150%? Na moje, 1500 zł to 237% kryterium ;)
jerzozwierz
Referent
Od: 17 sty 2006, 23:22
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x