bezdomna ale z dochodem - czy to problem ops?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ps,św, stypendia
- Kontakt:
bezdomna ale z dochodem - czy to problem ops?
Mam kobietę, która posiada własny dochód - tj. rentę socjalną i zasiłek pielęgnacyjny - razem ok. 750 zł. Jest to osoba bezdomna, mieszka w różnych melinach itp. miejscach. W lecie jakoś sobie radzi ale w zimie przychodzi by jej załatwiać schronisko. Oczywiście najlepiej takie,żeby nie musiała za nie płacić. Co mam z nią zrobić? Czy ośrodek musi wydać takiej osobie skierowanie do noclegowni? I opłacać za nią schronisko?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: pracownik socjalny
- Kontakt:
Re: bezdomna ale z dochodem - czy to problem ops?
a na jakiej podstawie chciałabyś jej odmówić. pewnie że trzeba skierować ją do schroniska. Z odpłatności za pobyt są zwolnione osoby mające dochód poniżej kryterium dochodowego. Sytuacja twoja jest uzależniona od sytuacji gminy, mianowicie czy macie podjętą uchwałę odnośnie finansowania pobytu w schroniskach?
-
- Starszy referent
- Kontakt:
mój kier stoi na stanowisku,że jak ma swój dochód - to my nie musimy pośredniczyć w tej sprawie- bo może sobie we własnym zakresie wynająć pokój
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Ja mam pytanie w podobnej sprawie ale chodzi konkretnie o noclegownię prowadzoną przez Ośrodek Pomocy Społecznej?
Zgodnie z art. 48 a ustawy: "Pomoc przyznawana w formie tymczasowego schronienia w ogrzewalni lub noclegowni nie wymaga przeprowadzenia rodzinnego wywiadu środowiskowego oraz wydania decyzji administracyjnej, a wydatki poniesione za udzieloną pomoc nie podlegają zwrotowi".
Czy w przypadku osób, które posiadają dochód powinno pobierać się opłatę od osoby umieszczonej w noclegowni?
Zgodnie z art. 48 a ustawy: "Pomoc przyznawana w formie tymczasowego schronienia w ogrzewalni lub noclegowni nie wymaga przeprowadzenia rodzinnego wywiadu środowiskowego oraz wydania decyzji administracyjnej, a wydatki poniesione za udzieloną pomoc nie podlegają zwrotowi".
Czy w przypadku osób, które posiadają dochód powinno pobierać się opłatę od osoby umieszczonej w noclegowni?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
to że ma swój dochód oznacza tylko tyle że jest w stanie dopłacać do schronienia, a dokumentacje powinniście wy załatwić, tym bardziej że jest to osoba bezdomna nie mająca miejsca pobytu. My nie mamy podjętej uchwały, ale zazwyczaj ustalamy jak przy dps-ie, że osoba ze swojego dochodu płaci 70% a my resztę, albo płaci całość jak dochód przekracza kryteriummamala pisze:mój kier stoi na stanowisku,że jak ma swój dochód - to my nie musimy pośredniczyć w tej sprawie- bo może sobie we własnym zakresie wynająć pokój
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Jak zamarznie gdzieś w miejscu niemieszkalnym, tłumaczenie "mogła sobie wynająć pokój" może niektórym nie wystarczyć i wywołać całą serię niewygodnych pytań z różnych stron, typu: "W jaki sposób pomogliście jej ten pokój wynająć? W ogóle można u was znaleźć pokój za takie pieniądze, żeby było ją stać? Pomogliście jej tego pokoju szukać? Upewniliście się, że w jakimś zamieszkała?" itp. I to przy założeniu, że nie wnioskowała o schronienie w schronisku. Bo jeśli zawnioskowała, a wy odmówiliście, macie prze...ne, ponieważ, jak słusznie zauważyła ewkaa,na jakiej niby podstawie chcielibyście odmówić? Schronienie najpierw się zapewnia, a potem pracuje się z klientem nad usamodzielnieniem. Gdyby z założenia nie przyjmować do schronisk ludzi, których dochód przekracza kryterium, to po pierwsze, niepotrzebne byłyby uchwały o odpłatności za pobyt, a po coś się je jednak uchwala. A po drugie, byłoby co sezon dużo więcej trupów.
-
- Starszy referent
- Kontakt:
sama to wiem ale z nią nie jest łatwa praca- kilkakrotnie umieszczaliśmy ja w różnych schroniskach- wytrzymywała najwyżej dwa- trzy dni - albo łamała regulamin albo sama rezygnowała i teraz nigdzie nie chcą jej przyjąć a oprócz tego wolała prysnąć niż dopłacać jakąkolwiek kwotę
-
- Stażysta
- Zajmuję się: pracownik socjalny
- Kontakt:
napisze brzydko... zrób sobie dupokryjkę. Zawrzyj kontrakt socjalny skieruj do schroniska. Czy ona tam będzie czy nie to już pozostaw do jej decyzji. Ale ty musisz ją zabezpieczyć w okresie zimowym żeby później w razie co nikt nie miał ci nic do zarzucenia. A kontrakt wg nowych przepisów i tak trzeba spisać więc masz narzędzie żeby od niej wyegzekwować jakieś poczynania względem poprawienia sytuacji bytowej . 

-
- Praktykant
- Zajmuję się: pr socjalny
- Kontakt:
A ja mam problem taki: od zeszłego roku mamy w OPS osobę w schronisku dla bezdomnych bez dochodu, przyznajemy celówki na schronienie ( 720 ZŁ) + okresówki bo tak wnioskuje. W X/17 uzsykuje nagle dochód 1500 zł z pracy dorywczej, przekracza zatem kryterium. Zwraca się do OPS o częściowe dofinansowanie kosztów schronienia. Czy przyznać specjalny celowy? nie mamy uchwały dot. przekraczania dochodu a odpłatności za schronisko ale chyba taką podejmiemy.Tylko nie wiem jak z tą uchwałą, bo te co znalazłam to odpłatność w przedziale 100-150% wynosi np 20 lub 30 % do stawki za osobodzień a tu piszecie o 70?
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Czemu 100 - 150%? Na moje, 1500 zł to 237% kryterium 

Oprócz bezdomna ale z dochodem - czy to problem ops? - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
dot. decyzji zmieniajacej wysokość posiłku w szkole
czy wliczać do dochodu zasiłek okresowy
zasiłek stały a zasiłek pielęgnacyjny
Klient nieobecny - decyzja odmowna!
Wywiad środowiskowy a ochrona danych osobowych
zasilek stały a renta z zus / uchylenie
Ustalenie dochodu - fundacja
dyplom ukonczenia szkoły prawo do zawodu
asystent rodziny , za życiem finansowany z funduszu pracy
wynagrodzenie dla kuratora czy jest podzielne
bezdomny Niemiec czy Polak, kto ma płacić
zasiłek celowy na opał a przekroczenie kryterium dochodowego