Osoba przebywa z dzieckiem w ośrodku interwencji kryzysowej. Gmina opłaca pobyt. Osoba otrzymuje propozycje lokalu socjalnego i odmawia ze względu na jej zdaniem złe warunki ( za małe i brak łazienki). Jest bieżąca woda i wc. Czy powinno to stanowić waszym zdaniem podstawę do odmowy opłaty za dalszy pobyt w ośrodku wsparcia ?
Jako pracownik socjalny ma Pan/i obowiązek ( powinność) współpracować w OIK w celu uzyskania równowagi życiowej przez osobę, która przebywa w OIK. Propozycja mieszkania socjalnego jest konkretną formą pomocy dla Pani X w celu zabezpieczenia podstawowych potrzeb życiowych dla osób które wychodzą z bezdomności. Odmowa przyjęcia pomocy z powołaniem się na standardy "słabej jakości" ma się nijak do mieszkania socjalnego. To tak między nami.Pogrywa z wami. Są podstawy do odmowy pokrywania kosztów dlaszego pobytu w OIK. Proszę jednak pamiętać, że osoba X była pod opieką psychologiczną OIK i nie wiecie co mówiła. Miałam taką sytuację, ale trzymałam stronę klienta. Napisałam, że pani X nie jest gotowa do samodzielengo funkcjonowania ze względu na dodatkowo zdiagnozowane problemy takie jak ....itd. Gmina cofnęła pomoc bez konsultacji z nami, klient złożył papiery, skargę i o to nam chodziło.
My life as a writer consists of one eighth of talent and seven eighth of discipline.
Strength does not come from physical capacity. It comes from indomitable will. John Irving & Mahatma Gandhi
Nastka, bardzo dziękuję Ci za konstruktywną odpowiedź. Wobec tego warto zwrócić się do OIK o opinie dotyczącą możliwości samodzielnego funkcjonowania. Nasza Pani buja się już tak kilkanaście lat. Może czas nią trochę wstrząsnąć, bo przywykła do wygodnego życia.
Nie ma za co. Ja działam zawsze w interesie klienta, bo za to mi płacą. Wiem, że kombinują, oszukują Was, naciągają mocno instytucje, to tzw: leseferyzm w czystej postaci, ale wiem, jak kombinowanie ich ubrać w opinie, których nie da się podważyć i instytucja przegrywa.
Zwróć się do specjalistów OIK o Informację na temat funkcjonowania Pani X, ogólnie. Zapytaj czy ich zdaniem jest gotowa do wdrażania zmian, przyjęcia nowej prespektywy życia itd. Napisz, że priorytetem jest aby dziecko czerpało prawidłowe wzorce, że dostaną Aasystenta rodziny. Proś o odpowiedź pisemną. Nie każ im pisać Opinii, ponieważ nie napiszą, zorientują się. Jak będziesz miała papier, przeprowadź z panią rozmowę swobodną, najlepiej w obecności drugiego pracownika. Pani niech będzie bez swojego świadka przy rozmowie.
Spiszcie Notatkę, (lepiej byłoby Protokół z rozmowy, ale to wymaga sprytu) i podpiszcie. Później to już tylko formalność.
My life as a writer consists of one eighth of talent and seven eighth of discipline.
Strength does not come from physical capacity. It comes from indomitable will. John Irving & Mahatma Gandhi
Nie wspominaj o mieszkaniu socjalnym w prośbie do OIK. Wiem, brzmi absurdalnie, ponieważ mówimy o wychodzeniu z bezdomności, ale oni skonsultują się z panią X, powiedzą jej o waszej szczytnej intencji, pani zacznie symulować. Wtedy wystarczy, że pójdzie do jednego lekarza i po sprawie. Zostanie w OIK ze względu na uzasadnioną przyczynę....itd. itd.
Pozdrawiam