Bezpieczeństwo - spotkanie w MPiPS - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 19 lut 2015, 21:53

Spotkanie przedstawicieli trzech grup roboczych, które tworzą „Założenia do zmian w systemie bezpieczeństwa dla pracowników pomocy społecznej". W trakcie spotkania omówiono rekomendacje przygotowane przez Grupę „Prawo”, Grupę „Organizacja Pracy” oraz Grupę „Kształcenie-Szkolenia”. Drugie już spotkanie ws. bezpieczeństwa pracowników rozpoczęło wystąpienie Pani Krystyny Wyrwickiej – Dyrektor Departamentu Pomocy i Integracji Społecznej MPiPS. (Warszawa, 19.02.2015)

https://youtu.be/qtqyLShQCSE

Trwają prace w MPiPS ws. bezpieczeństwa
https://www.facebook.com/federacja.socjalnych
Andrzej

Napisano: 20 lut 2015, 16:53

Spotkanie w MPiPS ws. bezpieczeństwa pracowników pomocy społecznej
https://wpis.irss.pl/spotkanie-w-mpips-w ... polecznej/
Andrzej

Napisano: 21 lut 2015, 19:00

Wszystkich malkontentów, którzy narzekają że za mało się zrobiło pytam gdzie byli jak zbierano propozycje do tej tematyki. Zapraszam te smerfy marudy do zakładania związków, przyłączenia się do federacji. Może będziecie mieli okazję być na takich "konsultacjach w ministerstwie" , wtedy zobaczycie co to jest dialog.
Gratuluję przedstawicielom federacji
ikar

Napisano: 22 lut 2015, 10:37

Dobiegają końca konsultacje ws. szkoleń i kształcenia, dotyczące zwiększenia bezpieczeństwa kadry jednostek organizacyjnych pomocy społecznej.
  • Częstotliwości szkoleń (raz na dwa, czy na trzy lata)?
    W jakich obszarach tematycznych możliwa jest współpraca z Policją przy realizacji szkoleń?
Uczestnicy Zespołów Roboczych mogą do godziny 16.00 w poniedziałek 23.02, zgłaszać swoje uwagi w powyższej sprawie.
Obszar szkoleń i tematyka szczegółowa (propozycje)
Załączniki
Grupa KSZTAŁCENIE-wnioski po I turze konsultacji.doc
(88 KiB) Pobrany 50 razy
Andrzej

Napisano: 23 lut 2015, 9:25

W trakcie spotkania pojawił się pomysły, aby zakres incydentów agresji, które należy zgłaszać przez system CAS został ujęty w formie katalogu – ułatwi to zgłaszanie przypadków agresji oraz da lepszy wgląd w skalę zjawiska w perspektywie ogólnopolskiej. Uczestniczący w spotkaniu pracownik MPiPS poinformował, że w grudniu 2014 roku do systemu Centralnej Aplikacji Statystycznej (CAS) zgłoszono 10 przypadków agresji ze strony klientów w JOPS, w styczniu 2015 roku odnotowano 5 takich przypadków, w miesiącu lutym (do 18.02.br.) – 5 przypadków. Dane na ten temat zbierane są zgodnie z wytycznymi Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 24.12.2014 roku.

Podniesiono również kwestię „Funduszu dla poszkodowanych”. Padła propozycja, aby organizacje pracowników pomocy społecznej (stowarzyszenia, organizacje związkowe) wspólnie utworzyły specjalny pozarządowy i dobrowolny fundusz pomocy poszkodowanym pracownikom i ich rodzinom. Uczestniczący w spotkaniu Pan Marcin Dudek – przedstawiciel Stowarzyszenia Miejskich i Gminnych Ośrodków Pomocy Społecznej „Razem”, które udostępniło konto dla publicznej zbiórki środków dla dzieci tragicznie zmarłych koleżanek z OPS Maków, poinformował, że dotychczas zostało zebrane ponad 120000 zł, a rachunek bankowy (z uwagi na zainteresowanie) będzie jeszcze otwarty do końca miesiąca lutego br.

https://ops.pl/2015/02/spotkanie-w-mpips ... polecznej/
Andrzej

Napisano: 23 lut 2015, 9:47

Pomysł z katalogiem przemocy jest dobry. Jeśli jeszcze w nim pojawi się agresja słowna czyli wyzwiska i groźby, to będzie tego sporo pod warunkiem, że te sytuacje będą odnotowywane. U nas najczęściej dochodzi do tego, że niedopity albo podpity koleś zwyzywa i poniży pracownice ops. Tak naprawdę, to nigdzie to nie było zgłaszane i nie wiem, czy będzie. Kierownictwo uważa, że to jeden z elementów tej pracy i trzeba się z tym liczyć.
zisis1

Napisano: 23 lut 2015, 10:22

Ad. C SZKOLENIA DOSKONALĄCE
Cel ogólny
Szkolenia powinny zmierzać do rozwoju zawodowego i osobistego pracowników oraz ich ogólnego wzmocnienia. Dzięki temu pracownicy będą mogli skuteczniej dbać także o swoje bezpieczeństwo osobiste i pracownicze. Celami nadrzędnymi jest wzmacnianie tożsamości zawodowej (etosu zawodowego) oraz poczucia wartości własnej uczestników szkolenia, jak również zwiększanie zdolności identyfikowania i dyskutowania uwarunkowań wymienionych czynników związanych między innymi z kulturą organizacyjną i zarządzania jednostek samorządu terytorialnego, w tym pomocy społecznej.

To kapitalne postulaty, z tym, że w takim szkoleniu to przede wszystkim widział bym osoby, które wpływają na zaznaczone powyżej kwestie-czyli poczucie wartości pracowników zatrudnionych w JOPS oraz odpowiedzialnych za zarządzanie tymi jednostkami. Sami pracownicy socjalni nie poprawią warunków w jakich pracują ( stan techniczny i wyposażenie) nie podwyższą sobie wynagrodzeń, nie zatrudnią ochrony do JOPS i nie zakupią środków transportu, kamer monitorujących, alarmów itp.
zisis1

Napisano: 23 lut 2015, 11:09

Dziś do godziny 16.00 wszyscy uczestnicy trzech zespołów roboczych mają dać odpowiedź na dwa pytania: 1. Jak często organizować szkolenia ws. bezpieczeństwa? 2. Jaki obszar tematyczny tych szkoleń może być/powinien być realizowany we współpracy z Policją? Jeden głos w tej sprawie ma Redakcja OPS.pl Jaki powinien być ten głos?

Do Zisis1 (widział bym...) moja wirtualna intuicja płata figle. Do dziś byłem przekonany, że użytkownik forum o nicku Zisis to kobieta?!
Załączniki
Grupa KSZTAŁCENIE-wnioski po I turze konsultacji.doc
(88 KiB) Pobrany 32 razy
Andrzej

Napisano: 23 lut 2015, 11:36

Andrzej pisze:Dziś do godziny 16.00 wszyscy uczestnicy trzech zespołów roboczych mają dać odpowiedź na dwa pytania: 1. Jak często organizować szkolenia ws. bezpieczeństwa? 2. Jaki obszar tematyczny tych szkoleń może być/powinien być realizowany we współpracy z Policją? Jeden głos w tej sprawie ma Redakcja OPS.pl Jaki powinien być ten głos?

Do Zisis1 (widział bym...) moja wirtualna intuicja płata figle. Do dziś byłem przekonany, że użytkownik forum o nicku Zisis to kobieta?!

zisis1 to mężczyzna a ja jakoś nie zwróciłem wcześniej uwagi na to, że odpisują do mnie jak do kobiety. :)
zisis1

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem