Czy pracownik socjalny ma obowiązek załątwiać sprzęt medyczny dla podopiecznego? wypisali nam dziadka ze szpitala, pielęgniarka zadzwonila i powiedziała ze przywiozą pana do domu ale potrzebny mu koncentrator tlenowy zeby się nie udusił wiec musimy załątwić. Nie wiem skąd, powiedzieli mi zabym przyjechała do nich (do innego powiatu) to dadzą mi listę z potencjanymi placówkami które wypożyczją sprzęt bo oni się tym nie zajmą bo to nasz obowiązek.... ale to rozumiem ze socjalny juz nie tylko musi być psychologiem, doradca zawodowym, policjantem ale i robić za służbę zdrowia, bo pielęgniara środowiskowa z przychodni tego podopiecznego się nim nie zajmie.Czy zle myśle i to nasz obowiązek.
Pielęgniarki podawały sobie telefon i były zaskoczone ze ja uważam ze to ich zadanie. Tłumaczyłam ze ja nie wiem jaki to ma być sprzęt, jakie ma mieć parametry, zeby mu krzywdy nie zrobić a one, ze one tez nie wiedza ale ten sprzet chyb jest standardowy i ze podadza mi telefony do firm ze strony internetowej i tu ich pomoc się konczy. I ze to rodzina zawsze to załątwia. Facet ma córke za granicą, która tak z dnia na dzień nie mozę tu przyjechać. I wyszło na to ze dałąm sobie wcisnąc numery tel i wydzwaniam. Czyli od dziś wiem ze do moich obowiązków należy zaopatrywanie w sprzet medyczny.
Skarga do dyrektora placowki ZOZ. Wypisanie osoby samotnej, bez niezbednego medycznego zaopatrzenia = narazenie zycia i zdrowia. Pacjent w tym stanie winien pozostac na oddziale do czasu skierowania przez szpital do zol lub zalatwienia pielegniarskiej opieki dlugoterminowej w miejscu zamieszkania.