bezrobotny z pracą dorywczą? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 05 mar 2014, 16:51

Czy osoby zarejesatrowane w PUP jako bezrobotne bez prawa do zasiłku, pracujące dorywczo, bez jakiejkolwiek umowy, oświadczają że tak pracują więc jest to oficjalna informacja (praktycznie co miesiąc uzyskują dochód z tej pracy \"dorywczej\") mogą dostać pomoc zgodnie z art. 7 ustawy o pomocy społecznej z tutułu bezrobocia jeżeli ich dochód nie przekracza kryterium?

Pozycja na rynku pracy ? właśnie jaka? bierna
czy czynna?
W PUP są bezrobotni ale przecież pracują i my o tym wiemy, przyznają się do tego, oczywiście zaniżają swoje dochody z tej pracy by mieścić się w kryterium. . .

~anna

Napisano: 05 mar 2014, 17:40

Jest bezrobotny, zarejestrowany w PUP, więc jest przesłanka do udzielenia pomocy. My bierzemy oswiadczenie ile dorabia i jeżeli się mieści w kryterium, to dostaje pomoc
~DORIS

Napisano: 05 mar 2014, 17:42

i premiujemy niestety szarą strefę...
~p

Napisano: 05 mar 2014, 20:22

Szarą strefę premiują i tworzą rządzący - pracujący w szarej strefie mają zasiłki z pomocy społecznej, pomoc rzeczową, nie muszą brać kredytów studenckich, mają zasiłki rodzinne, stypendia, nie płacą na ZUS, nie odprowadzają podatków, otrzymują komputery w ramach cyfryzacji i pewnie wiele innych ulg i udogodnień. I co? Chce się Wam jeszcze pracować?
~abc

Napisano: 05 mar 2014, 20:40

Buuuuuuuuuuuuuuuu:(:(:(
~Ola z przedszkola

Napisano: 05 mar 2014, 20:50

..a własnie..przypomnieło mi sie, że wg takich oswiadczen należy zliczac kwoty za cały rok i ew. zgłaszac do US..nie pamietam jaka kwota nie podlega zgłoszeniu,,wie ktos?..ponoc jest to obowiazek prac, socjalnego i za nie nie zgłoszenie grożą sankcje karne;)
~greentea

Napisano: 06 mar 2014, 9:25

Niech mnie pocałują w d........... to obowiązek klienta:):) a nie nasz> Co to ja jestem jego pracodawcą? Podejmowanie prac dorywczych nie jest przestępstwem więc nie mam żadnego obowiązku!!! do zgłaszania.
~Wredna

Napisano: 06 mar 2014, 10:43

greentea a skad masz taki zapis?
przeciez okresówke dostaje sie na jakis czas to nie stały ze bedziemy zliczac
~ola

Napisano: 06 mar 2014, 13:21

jak ma status bezrobotnego bez prawa do zasieku i jest zare. w PUP i nie przekracza kryterium to ustawodawca to uregulował i trzeba przyznać
~666

Napisano: 06 mar 2014, 13:45

Jeśli nie będziecie liczyć to reszta pracującego społeczeństwa w większych kwotach poskłada się na tych co mają a nie mają.
Czy to sprawiedliwe i zachęca do uczciwej pracy ?
~.

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x