Witam. Mam duży problem z podopieczny. Mężczyzna po wylewie , samodzielnie chodzi ale z trudnością. Ma niewładną prawą rękę, w wyniku udaru nie mówi. Korzysta z zasiłku stałego i ma przyznane usługi opiekuńcze. Rodzina nie interesuje się jego losem. Do samego początku awanturuję sie w obecności opiekunki , popycha ją , zachowuje się agresywnie. Niestety opiekunki nie zgłaszały tego faktu na policji. Ma już 4 opiekunkę , wszystkie mają obawy , zeby swiadczyć tam usługi. Niestety z uwagi na fakt , iz klient nie mówi , można porozumieć sie z nim w stopniu marnym, kiwa tylko głową na tak lub nie. Ostatnio przebywał w szpitalu na oddziale rehabilitacyjny. Z uwagi na wcześniejsze zachowania agresywne otrzymał skierowanie na oddział psychiatryczny. W dniu przyjęcia na oddział , uciekł z izby przyjęc. Co radzicie w takiej sytuacji robić. Nie leczy sie psychiatrycznie , odmawia leczenia. Nadal zachowuje się agresywnie w stosunku do piekunki. Pisać o ubezwłasnowolnienie, o opiekuna prawnego dla niego. Aby go skierować na przymusowe leczenie psychiatryczne do wniosku muszę dołączyć zaświadczenie psychiatry , którego nie mam Co robić ?? Doradzcie.
Witam. Wredna w wypisie pisze , że pacjent otrzymał skierowanie na oddział psycho- somatyczny. Klient poszedł tam z opiekunką i podczas przyjęcia uciekł z izby. Aby go skierować na leczenie bez zgody muszę mieć zaświadczenie od psychiatry a on nigdy nie był u niego. Nie wiem co robić.
Wykorzystać sytuację kiedy jest agresywny i zawezwać karetkę psychiatryczną. Może wtedy uda się go zdiagnozować jak zostanie na oddziale. Myśmy też tak kiedyś zrobiłyśmy, tyle,że okazało się że facet po wylewie może zachowywać się agresywnie.
..umówic wizyte domowa psychiatry..uzyskac opinie i wniosek do sądu o leczenie bez zgody...w razie trudosci opinie należy zdobyc sposobem/j.w. wyjasniono/..
teraz można do sądu wystąpić bez badania lekarza, trza napisać, że badanie nie jest możliwe bo brak chęci klejenta, a stan zdrowia się w/g was pogarsza, sąd wyznaczy biegłych, sąd naznaczy by policja dowiozła - odwóz na pieszke, sąd na podstawie badania biegłych orzeknie leczenie albo i nie, tylko na to to trza czasu, czasu ale ustawa o ochronie zdrówka psychicznego na to pozwala