Dzisiaj wpłynął wniosek do którego "zarządca" dołaczył zawiadomienie o zmianie opłat i mam tutaj w składnikach rubryczkę bezumowne korzystanie z lokalu..... czy komuś takiemu nalezy sie dm?
Nie. Musi mieć tytuł prawny do lokalu lub wyrok eksmisyjny, w którym wskazano, że będzie przyznany lokal socjalny.
niestety nie jest to do końca prawda
w powyższym przypadku należy poprosić zarządcę o bardziej szczegółowe wyjaśnienia a mianowicie zapytać:
1.kiedy została wypowiedziana umowa najmu ( najprawdopodobniej z powodu zadłużenia lokalu),
2. czy były już najemca zawarł z wynajmującym ugodę na spłatę zadłużenia ( co niejako będzie potwierdzało, że dłużnik nadal zamieszkuje w lokalu i spłaca zadłużenie.
3. czy dłużnik zamieszkuje w lokalu za zgodą wynajmującego ( jeżeli tak, tym samym wypełniona jest dyspozycja art. 674 Kodeksu cywilnego -tzw. milczące przedłużenie najmu
każdy taki przypadek powinien być rozpatrywany indywidualnie ( tzn. wyjaśniany z zarządcą , ponieważ niekażdorazowo fakt zawarcia ugody wiąże się z wyrażeniem zgody wynajmującego na zamieszkiwanie - zgoda wynajmującego jest tutaj kluczowa
reasumując jeżeli powyższe warunki zostały spełnione przyjmuje się ze wnioskodawca ma tytuł prawny do lokalu
Wlasnie tak sprawa wyglada ze na chwile obecna jest zadluzenie.Teraz umowy najmu nie ma ale placa na biezaco+splata zadluzenia i podobno jest ugadane z zarzadca ze ta umowa jednak bedzie.Musze dzwonic do zarzadcy i podpytac co i jak bo poki co mam wersje tylko jednej strony a zaintrygowalo mnie to bezumowne korzystanie z lokalu...No nic po urlopie bede dzialac