czy musi przedstawić faktury - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 20 lip 2016, 13:34

Witam! Mam pytanie odnośnie dodatku mieszkaniowego.
Klient przyniósł wniosek. Wynajmuje od najemcy prywatnego. Nie ma rachunków ani kwitków za opłaty (woda, ścieki, śmieci), a wnioskodawca wpisał to w wydatki. Czy uwzględniać te wydatki w obliczaniu dodatku mieszkaniowego, czy liczyć tylko te, które są udokumentowane?
Proszę o pomoc
kasia24

Napisano: 20 lip 2016, 16:23

Jeżeli wynajmuje mieszkanie w budynku prywatnym (tak to zrozumiałam), właściciel potwierdza w pkt 12 wydatki za mieszkanie. Za co płaci i ewentualnie ile, to powinno być napisane w umowie najmu z właścicielem.
Sabinka

Napisano: 20 lip 2016, 22:04

Z umowy to zasadniczo tylko czynsz — nie szukajcie tam nic więcej. Te inne da się jednak udokumentować, choć w inny sposób. Moim zdaniem trzeba wymagać dowodów, dokumentów, kopii, wydruków, czy tp. chyba że dane potwierdzą osoby trzecie niezależne od wnioskodawcy. Nie uwierzę raczej w nic bez dowodu.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 21 lip 2016, 10:49

Ale w treści umowy jest napisane, jakie opłaty (np. za media) ponosi najemca oprócz czynszu, np. za wodę i ścieki, śmieci etc. Opłaty te również pobiera właściciel, czy też zarządca mieszkania. Ja mam wniosek nieco zmodyfikowany i mam wyszczególnione poszczególne wydatki za mieszkanie ponoszone przez najemcę, właściciela mieszkania, czy członka spółdzielni. Kwota ogółem dopiero w pkt 12 wniosku.
Sabinka

Napisano: 21 lip 2016, 21:20

Sabinka pisze:Ale w treści umowy jest napisane...
Jeśli naprawdę wszystko napisane, to oczywiście inne dokumenty zbędne :D
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 22 lip 2016, 14:20

Raczej zbędne. Chyba,że chcesz PCV przeprowadzić kontrolę prawidłowości potwierdzenia przez osobę uprawnioną pkt 12. Mam wrażenie, że pracujemy na różnych przepisach prawa.
Sabinka

Napisano: 24 lip 2016, 10:24

Sabince zależy na przekomarzaniu się ze mną. No to służę.
Sabinka pisze:(1) Raczej zbędne. Chyba,że chcesz (3) PCV (2) przeprowadzić kontrolę prawidłowości potwierdzenia przez osobę uprawnioną pkt 12. (4) Mam wrażenie, że pracujemy na różnych przepisach prawa.
1) Prawie (?) się zgadzamy. Byłoby to tak: bierzemy umowę, wyszukujemy ILE w tym miesiącu (!!!) za wodę, ILE za podgrzanie, ILE za śmieci itd., a jeśli nie znajdujemy, to zwracamy umowę najmu stronom do poprawki :lol: :lol: :lol: Jeśli tak poradził Wasz radca prawny, to z pewnością macie rację. :shock:
2) Kontrolę prowadzi raczej Sabinka zamieszczając wspomnianą wcześniej wyliczankę (nota bene nie przewidzianą przepisami), ja zaś z zasady uznaję kompetencje zarządcy, co najwyżej czasem sugeruję weryfikację, ale „na marginesie” postępowania.
3) Co to jest „PCV”? W języku polskim raczej nie występuje (chyba że ktoś mi wskaże w jakimś słowiku). :shock:
4) Nie bardzo wiem o co naprawdę chodzi adwersarce.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 25 lip 2016, 12:35

Jeżeli zajmuję się dodatkami dosyć długo, "przeżyłam" kilka kontroli dodatków w tym czasie, wypowiadam się w kwestiach które zostały "wypracowane" i jak dotąd nikt tego nie podważa w praktyce, to raczej to co podpowiadam nie jest błędne.
Nie zamierzam polemizować z PCV, nie lubię jak ktoś zachowuje się opresyjnie, raczej polecam czytać ze zrozumieniem. Pozdrawiam
Sabinka

Napisano: 28 lip 2016, 13:29

Jeżeli wynajmuje to powinna być zawarta umowa. W umowie wyszczególnione są np.: czynsz, woda itp. Należy udokumentować poniesione wydatki. Poniesione !!!!!! a nie "do poniesienia"(wydatek jest zawsze poniesiony).
Ryska

Napisano: 28 lip 2016, 21:54

Ryska pisze:Jeżeli wynajmuje to powinna być zawarta umowa. (1) W umowie wyszczególnione są np.: czynsz, woda itp. (2) Należy udokumentować (3) poniesione wydatki. Poniesione !!!!!! a nie "do poniesienia"(wydatek jest zawsze poniesiony).
1. Co Ryska zrobi, jeśli nie są? Może stwierdzi nieważność umowy??? :lol: Moim zdaniem nie wszystko co chcemy musi tam być.
2) Pożądane, chyba że trzecia osoba (np. zarządca) potwierdza wydatki.
3) Poważnie??? Ja mam poważne wątpliwości co do tak stawianej sprawy, ale to temat nie na ten post.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x