biedny dłużnik, litujcie sie wszyscy... - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 18 paź 2016, 9:48

poszedł dłużnik do wójta na skargę, że komornik zabiera mu tyle a tyle miesięcznie, że nie ma za co żyć itd. ponoć komornik zasugerował mu, żebyśmy zwrócili się do komornika z wnioskiem , żeby ściągać mu tylko 30% z pensji. dziwne, praktykowaliście takie rzeczy?
Bk
Ewasjana
Podinspektor
Od: 24 mar 2015, 11:00
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 18 paź 2016, 13:31

Określa się to w postępowaniu egzekucyjnym jako ograniczenie egzekucji.Jest możliwe tylko na wniosek wierzyciela.Czyli nie ma przeciwwskazań do takiego wniosku.Jest to jednak czynność uznaniowa i nie przysługuje na nią skarga.
gość:)

Napisano: 19 paź 2016, 8:32

My tak zrobiliśmy. Tylko, że u nas dłużnik nie poszedł nigdzie na skargę :)
Iwo44

Napisano: 19 paź 2016, 9:10

a dłużnik, który po otrzymaniu zawiadomienia od starosty o zabraniu prawka przyszedł na wywiad? mieliście tak? zero wpłat do komornika ale chce spłacić 6 msc z góry albo inny, który chce udowodnić, że płacił tylko nie do komornika a do wierzycielki? co z takim fantem?
czacha
Praktykant
Od: 31 mar 2016, 10:40
Zajmuję się:

Napisano: 19 paź 2016, 9:13

Jak przyszedł na wywiad, to przeprowadzasz z nim wywiad i piszesz do komornika czy płacił przez 6 miesiecy wstecz od zgłoszenia się na wywiad. To ze z góry zapłaci za 6 miesiecy nic nie daje. Chyba że spłaci wszytsko
Iwo44

Napisano: 19 paź 2016, 9:20

tyle, że ja go nie wzywałam bo procedura zakończyła się wnioskami do prokuratury i starosty, jak to się ma do tego, że przyszedł po fakcie a mam zaświadczenie sprzed 2 msc, że nie płacił nic i wiadomo, że nie nie ma wpłat 6 msc ciurkiem?
czacha
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 19 paź 2016, 9:39

On może przyjść w każdym momencie i złożyć wniosek o cofnięcie zatrzymania pj. Więc normalnie rozpatrujesz wniosek i ewentualnie odmowa z uwagi na nie spełnienie przesłanek.
Iwo44

Napisano: 19 paź 2016, 9:49

no właśnie ale w jakim trybie? składa wniosek o cofnięcie, ja się nie zajmuje tylko dłużnikami i nie rzucę wszystkiego na jego rzecz, wniosek idzie na dziennik i dopiero robię procedurę, pismem wzywam na wywiad, później piszę do komornika czy płacił 6 msc i np odmowa?

poza tym jeśli powiem wprost, że nie ma szans na oddanie skoro nie płacił i się z tym zgodzi, nie złoży żadnego wniosku o zwrot, to musi się zgłosić za te 6 msc z płaceniem..?
czacha
Praktykant
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x