Rodzina 2- osobowa. Kobieta i jej mąż. Kobieta ma zasiłek stały od 2004 roku. Jedynym źródłem utrzymania rodziny jest (jak wynika z dokumentów i oświadczeń strony i męża) dochód z gospodarstwa rolnego. Zarówno klientka jak i mąż zawsze składali ustne i pisemne oświadczenia że to jest ich jedyny dochód. Klientka potwierdza że nigdy nie pracowała więc nigdy będzie mieć prawa do emerytury ani renty. W tym miesiącu uzyskałam informację że istnieje prawdopodobieństwo że jednak Pani ma jakiś dochód (listonosz co miesiąc coś przynosi do domu). Wystąpiłam do KRUS i ZUS i otrzymałam z ZUS informację że pani od 2011r. pobiera emeryturę bo jednak pracowała. I co teraz?
Wszczęcie postepowania w sprawie uchylenia decyzji bo oczywiście dochód przekroczy, uchylenie decyzji i określenie nienależnie pobranych, zobowiązanie do zwrotu i informacja do ZUS aby potrącał nienależnie pobrane i zawracał na nasz rachunek, no i oczywiście prokuratura za fałszywe zeznania? Proszę czy dobrze myślę, czy może miał ktoś podobny przypadek i podpowie? Nadmienię że licząc tylko tak "na oko" to będzie do zwrotu około 20,000 zł.
Jeśli ktoś miał podobną sprawę to proszę o pomoc