Bilans a należności FA - Proszę o pomoc

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
Maja128
Praktykant
Zajmuję się: księgowością
Kontakt:

Bilans a należności FA - Proszę o pomoc

Post autor: Maja128 »

Proszę o pomoc w potwierdzeniu, czy dobrze ujęłam w bilansie należności z tyt. FA i ZA w pozycji - AKTYWA B.II.4 - Należności krótkoterminowe. Obawy moje są czy nie powinnam ująć tego w Należnościach długoterminowych, dlatego też bardzo proszę o pomoc z góry dziękuję.
gumi
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Bilans a należności FA - Proszę o pomoc

Post autor: gumi »

należności z tego tytułu i tak są już po terminie zapłaty, więc na pewno nie są długoterminowe
Maja128
Praktykant
Zajmuję się: księgowością
Kontakt:

Post autor: Maja128 »

dziękuję bardzo za pomoc
renia50
Referent
Zajmuję się: ksiegowa
Kontakt:

Post autor: renia50 »

Ja inaczej to rozumiem- własnie dlatego że juz sa po terminie i okres ich zapłaty jest dłuższy niż 12 miesięcy ja je wykazuję w należnościach długoterminowych . Nie mówię że GUMI nie ma racji ja piszę jak ja to rozumiem.
Ola II
Stażysta
Zajmuję się: księgowość
Kontakt:

Post autor: Ola II »

krótkoterminowe
mk1
Podinspektor
Zajmuję się: księgowa
Kontakt:

Post autor: mk1 »

należności długoterminowe są wtedy gdy termin płatności przypada za np. 13 miesięcy licząc od dnia bilansowego a w przypadku dłużników termin płatności minął dawno dawno temu więc wszystkie należności z FA są krótkoterminowe i do tego wymagalne
renia50
Referent
Zajmuję się: ksiegowa
Kontakt:

Post autor: renia50 »

Ja ujmuję w długoterminowych ponieważ wg mojej interpretacji _ Należności długoterminowe to kwoty, które spodziewamy się otrzymać w czasie dłuższym niż 12 miesięcy od dnia bilansowego. Jak zwał tak zwał to wszystko aktywa.
alaaa
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: alaaa »

zdecydowanie krótkoterminowe
Nowa_21
Stażysta
Zajmuję się: Księgowa
Kontakt:

Post autor: Nowa_21 »

A powiedzcie mi jeżeli rodzic biologiczny ma naliczoną już teraz opłatę za pobyt dziecka w pieczy do 18stki czyli np naliczenie opłaty za pobyt za marzec 2021r płatne do 10kwietnia 2021r. To teraz ujelibyscie w krótko czy w długoterminowe?
BDMB
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: BDMB »

Ustawa o rachunkowości
Art. 3 ust.1 pkt. 14

c) należności krótkoterminowe – obejmują ogół należności z tytułu dostaw i usług oraz całość lub część należności z innych tytułów niezaliczonych do aktywów finansowych, a które stają się wymagalne w ciągu 12 miesięcy od dnia bilansowego,
----------------------------------------
Termin wymagalności utożsamiany jest tutaj zgodnie z art.455 KC z terminem zapłaty.

W przypadku FA należności są wymagalne z dniem powstania.
------------------------
W przypadku pieczy zastępczej po wydaniu decyzji ustalającej kwotę odpłatności, dlatego by powstała należność za miesiąc marzec 2021 roku, wpierw dziecko musi przebywać w pieczy zastępczej w marcu 2021 roku. Nie można przypisywać należności które dopiero w przyszłości powstaną.
ODPOWIEDZ