błąd pracownika-decyzja wydana - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 10 paź 2018, 20:42

Witam wszystkich bardzo proszę o pomoc.Jestem od niedawna pracownikiem OPS, pierwszy raz zdarzyła mi się taka rzecz-oby ostatni.Przy rozpatrywaniu wniosku na pierwsze dziecko nie doliczyłam do dochodu alimentów rzez co przyznałam świadczenie a nie powinnam bo z alimentami dochód przekroczy 800 zł. Decyzję wydała i już została odebrana,co mogę zrobić w takiej sytuacji, czy sama mogę uchylić decyzję??Pomocy :( :( :( :( :(
Nowa D-ny
Awatar użytkownika
Praktykant
Od: 06 lis 2017, 13:59
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 10 paź 2018, 21:24

Jeśli nie wyplacilas to wezwij na telefon klienta wytłumacz, rozrysuj że źle policzyłas i poprosić o zgodę na uchylenie decyzji.
renulka
Starszy referent
Od: 04 sie 2017, 8:28
Zajmuję się: św, fa, śr, zdo

Napisano: 11 paź 2018, 8:08

unieważnienie decyzji w SKO i postanowienie o wstrzymaniu realizacji (też wydaje SKO)
blanco2017
Referent
Od: 07 mar 2017, 15:50
Zajmuję się: Referent SR i FA

Napisano: 11 paź 2018, 9:56

Ta tylko proces unieważnienia jest długi i nie zobowiązuje cie do natychmiastowego wstrzymania wykonania decyzji, wiadomo że sko unieważni i może szybko wyda wstrzymanie wykonania decyzji - jak zawnioskujesz - nie licz na to.
Proponuję po dobroci - i tak klient musi zwrócić.
renulka
Starszy referent
Od: 04 sie 2017, 8:28
Zajmuję się: św, fa, śr, zdo

Napisano: 11 paź 2018, 10:44

Każdemu się zdarza, ja po prostu uchylam i w uzasadnieniu piszę, że po uwzględnieniu alimentów dochód wynosi tyle a tyle i świadczenie nie przysługuje.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 11 paź 2018, 10:46

Art. 27. [Zmiana lub uchylenie decyzji w sprawie świadczenia]
1. Organ właściwy oraz wojewoda mogą bez zgody strony zmienić lub uchylić ostateczną decyzję administracyjną, na mocy której strona nabyła prawo do świadczenia wychowawczego, jeżeli uległa zmianie sytuacja rodzinna lub dochodowa rodziny mająca wpływ na prawo do świadczenia wychowawczego, członek rodziny nabył prawo do świadczenia wychowawczego w innym państwie w związku ze stosowaniem przepisów o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, osoba nienależnie pobrała świadczenie wychowawcze lub wystąpiły inne okoliczności mające wpływ na prawo do świadczenia wychowawczego.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x