dochód z pit 39 czy liczymy czy żądać dokumentów? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 10 paź 2018, 12:55

Pani ma na urzędzie skarbowym dochód z pitu 39 sprzedaż nieruchomości oczywiście przekracza dochód normalnie liczymy ten dochód i odmowa tak? kiedyś miałam taką sytuacje w świadczeniach rodzinnych i sko przyznało świadczenia i kazało w ciągu 2 lat zweryfikować czy zapłaciła podatek
Przemek_P
Stażysta
Od: 21 lip 2016, 8:29
Zajmuję się:

Napisano: 10 paź 2018, 14:04

No właśnie nie liczymy, jeśli jest zwolniony z podatku, bo przeznaczony na cele mieszkaniowe.
Ja aktualnie mam kilka takich sytuacji, tez się spotkałam z interpretacjami, że weryfikować za 2 lata, ale mi się to wcale nie uśmiecha...
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 10 paź 2018, 15:45

Zofia pisze:No właśnie nie liczymy, jeśli jest zwolniony z podatku, bo przeznaczony na cele mieszkaniowe.
Ja aktualnie mam kilka takich sytuacji, tez się spotkałam z interpretacjami, że weryfikować za 2 lata, ale mi się to wcale nie uśmiecha...
Ktoś się chyba deczko piznął o nadproże w tym SKO :mrgreen:
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: 10 paź 2018, 15:57

Tym bardziej, że przepisy o zwrocie nienależnie pobranych świadczeń nie przewidują takiej sytuacji:
świadczenia wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie lub zawieszenie prawa, zmniejszenie wysokości albo wstrzymanie wypłaty, jeżeli osoba była pouczona o braku prawa do ich pobierania

Tak mi się wydaje, że ta okoliczność musi zajść w trakcie pobierania świadczenia. A jak ktoś ma rozliczenie za rok i nawet zgłosi, to co? W momencie pobierania świadczeń był "czysty".
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 11 paź 2018, 12:07

liczyć czy nie liczyć o to jest pytanie ja wolałabym policzyć ten dochód i niech sko jej przyznaje sama mam obawy
Przemek_P
Stażysta
Od: 21 lip 2016, 8:29
Zajmuję się:

Napisano: 11 paź 2018, 14:47

Niech przyniesie zaświadczenie z US, że dochód ten jest zwolniony z podatku lub sam wystąp do US z wnioskiem. Jeśli był zwolniony to go nie liczymy. Mieliśmy taką sprawę w SKO.
mopsss
Stażysta
Od: 27 mar 2017, 10:37
Zajmuję się: śr św fa

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x