Błąd pracownika w decyzji - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 23 lut 2016, 11:14

Kobieta ma zasądzone alimenty w kwocie 200zł, wypłacany jest FA, oprócz tego kobieta ma zasądzone alimenty od drugiego rodzica w kwocie wyższej niż 500zł.
wydając decyzję zasugerowałam się niestety drugim wyrokiem i wypłacamy 500zł zamiast 200zł !!!!
Kobieta o tym wiedziała, nie przyszła zgłosić, że za dużo ma wypłacane.
Nie zgadza się na potrącenia.
Co teraz mam zrobić??? pomóżcie!!
mgops2015

Napisano: 23 lut 2016, 11:41

nie musi się zgodzić na potrącenia.
zrób decyzje o nienależnie pobranych, napisz że podlegają potrąceniom z bieżących świadczeń, poczekaj na prawomocność i potrącaj, bo jest na to przepis
kimi

Napisano: 23 lut 2016, 13:02

dzięki wielkie
mgops2015

Napisano: 23 lut 2016, 13:25

nie takie proste , nas kiedyś SKO zmasakrowało i napisali że nie są to nienależnie pobrane tylko nienależnie wypłacone , uchylili naszą i umorzyli postępowanie. I komu dług przypiszesz - dłużnikowi ? Wszystko pięknie jak dłużnik się nie obudzi,gorzej jak jest aktywny i będzie drążył albo komornik
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 23 lut 2016, 13:39

no to mnie pocieszyliscie.... moze sie nie odwoła od tego wierzyciel ?
mam marzenia wiem......
mgops2015

Napisano: 23 lut 2016, 13:42

"nie takie proste , nas kiedyś SKO zmasakrowało i napisali że nie są to nienależnie pobrane tylko nienależnie wypłacone , uchylili naszą i umorzyli postępowanie. I komu dług przypiszesz - dłużnikowi ? Wszystko pięknie jak dłużnik się nie obudzi,gorzej jak jest aktywny i będzie drążył albo komornik"
też tak miałem, tylko ja byłem twardy. Zaskarżyłem decyzję SKO przez prokuraturę. WSA zmasakrowało SKO i teraz już nie podskakują. Az mi było wstyd jak czytałem wyrok WSA - tak polecieli z SKO, że sami decyzje o NP zrobili.

PS. eMGie jak gupie SKO umorzyło postępowanie to pijesz kawę, jesz pączka i się z nich nabijasz. Nic nie robisz. Chyba, że jesteś twarda i robisz to co ja.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 23 lut 2016, 13:51

Ale co napisać w uzasadnieniu??
zrobie NP potrące z bieżących i napisze ze co?
"sory pomylilam sie" ? HELP
mgops2015

Napisano: 23 lut 2016, 14:09

pierw to musisz unieważnić decyzję przyznającą, potem wydasz decyzję prawidłową, następnie zrobisz wszczęcie do NP i decyzji o zwrocie
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 23 lut 2016, 14:11

DZIĘKUJE
mgops2015

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]